استکبار ستیزی در تفسیر المیزان

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: یازدهمین همایش بین المللی پژوهش های قرآنی
  • کد COI اختصاصی: QURANIC11_205
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 823
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد شاهی

دانشجوی کارشناسی ارشد تفسیر و علوم قرآن، دانشکده علوم و معارف قرآن کریم مشهد

مجتبی نوروزی

استادیار دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم، دانشکده تربیت مدرس قرآن مشهد

چکیده

در این پژوهش استکبار در تفسیر المیزان بررسی شده است، اینکه علامه طباطبایی در المیزان از چه جنبه هایی به این موضوع پرداخته و با مطالعه المیزان به چه برداشت و نتایجی در مورد استکبار می توان رسید. در یک تقسیم بندی کلی، استکبار فرد یا جامعه به استکبار نسبت به خالق و نسبت به مخلوق تقسیم شده است. استکبار نسبت به خالق در عبادت، توبه و سعادت جامعه بررسی شده است. در استکبار نسبت به مخلوق با تبیینی که از روابط اجتماعی صحیح می شود، مخالفت آن با فطرت، مسلمان بودن و وحدت جامعه اثبات می شود. استکبار امروز بسیار ظالم تر و زشت تر از استکبار در گذشته دانسته شده و دین توحید به عنوان تنها راه نجات جوامع از استکبار معرفی شده است. از آنجا که ملک و حکومت ضروریست و از طرفی از گذشته تا به امروز باعث ایجاد استکبار شده است، به اصلاح و ارائه تعریف مناسبی از آن پرداخته شده است. همچنین شبهه برده گیری اسرای جنگی در جنگ مسلمین با کفار بررسی شده است. غرور و خود پسندی و حرص بدون عقل، که حرص بدون عقل خود باعث زیاده روی در لذایذ، پیروی هوای نفس و مال اندوزی و مال زیاد می شود، علل ایجاد استکبارهستند. اتحاد در برابر حق، مشتبه کردن حق و باطل بر خود و دیگران و ایجاد جنگ های جهانی از ویژگی های مستکبرین است. آثار و داستانهای ملل گذشته، عدل و قسط الهی و منشا خلقت انسان از دلایل عقلی هستند که به رد استکبار می انجامد. محرومیت از هدایت و دچار اضلال شدن، عذاب استیصال و عذاب خوار کننده از عواقب مستکبرین در دنیا و آخرت است.

کلیدواژه ها

استکبار، استکبارستیزی، مستکبرین، علامه طباطبایی، تفسیر المیزان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.