مفهوم شناسی جنگ و صلح از نگاه اسلام

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: اولین کنفرانس بین المللی صلح پژوهی
  • کد COI اختصاصی: IPCR01_060
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3900
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد اسماعیل مجلسی

مدرس ارشد درس دفاع مقدس استان سیستان و بلوچستان

فاطمه زینلی پور

بلوار بزرگمهر، دانشکده علوم قرآنی زاهدان

چکیده

نصوص فراوانی که در فضیلت و ترغیب به فریضه جهاد وجود دارد، این تصور را در ذهن ایجاد نموده که از نظر شارع مقدس، اصل در روابط با غیر مسلمانان بر جنگ و جهاد است کما اینکه عبارات فقها اعم از شیعه و سنی این نکته را به ذهن متبادر می کند. رسالت همیشگی اسلام صلح بین المللی و جهان شمول است، بیان این نکته بسیار مهم می باشد که، پذیرفتن صلح وهم زیستی مسالمت آمیز هیچ تضادی با موضوعاتی از قبیل نپذیرفتن ولایت کافران، مبارزه فرهنگی با آنان و لزوم آمادگی نظامی و دفاعی در برابر تهاجمات آنان ندارد. در ادبیات قدیم پارسی صلح هم معنای لغت آشتی و به معنای مقابل حرب و جنگ آمده است.در دوران معاصر مفهوم صلح گسترش یافته و با تفکرهای شرق آسیایی و بعدها تفکرات مسیحی که صلح درونی را معرفی کرده آمیخته شده است. در این مفهوم، صلح شرایطی آرام، بی دغدغه و خالی از تشویش، کشمکش و ستیز است. صلح، یک آرمان جهانی تلقی می شود. صلح یک مفهوم مطلق نیست و می تواند بسته به دیدگاه دینی و فرهنگی تعریف متفاوتی داشته باشد به همین ترتیب از جنبه های مختلفی می توان صلح را مطالعه کرد. شامل مسائل مربوط به جنگ، خلع سلاح و کنترل تسلیحات نظامی و سایر موضوعات. ملتی که جنگ نداشته باشد نمی تواند روی پای خود بایستد و اگر به صلح فکر نکند نابود خواهد شد. فرهنگ ملت ها بر روی شالوده ای از حماسه و جنگاوری بنا شده است. قهرمانان ملی در جنگ ها و حماسه های میهنی ساخته می شوند و الگویی برای روحیات میهن پرستانه مردم قرار می گیرند و با ادبیات جاودانه می شوند.

کلیدواژه ها

فریضه جهاد، صلح، آرمان جهانی، نظامی و دفاعی، مسالمت آمیز، غیر مسلمانان، جنگ و جهاد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.