بررسی رفتار تغییر شکل دمای بالا و خزش آلیاژ آلومینیوم Al-Cu

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس و نمایشگاه بین‌المللی مهندسی مواد و متالورژی و سیزدهمین همایش ملی مشترک انجمن مهندسی متالورژی و مواد ایران و انجمن ریخته گری ایران
  • کد COI اختصاصی: IMES13_419
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1497
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احسان واقفی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی و علم مواد، گرایش شکل دادن فلزات، دانشگاه صنعتی شریف

سیامک سراج زاده

استاد دانشکده مهندسی و علم مواد دانشگاه صنعتی شریف

چکیده

در این پژوهش، رفتار تغییر شکل دما بالای آلیاژ ( AA2017-T4 ) Al-Cu مورد مطالعه قرار گرفت. به منظور بررسی مکانیزم های نرم شدن و پیری، آزمون کشش تک محوره در دامنه دمایی 150 تا 300 درجه سانتی گراد تحت نرخ کرنش های متفاوت در دامنه 0/0005 s-1 تا 0/05 s-1 انجام گرفت. همچنین با انجام آزمایش خزش در دامنه دمایی مذکور و محدوده تنش های 150 تا 200 مگاپاسکال رفتار خزش آلیاژ مورد بررسی قرار گرفت. آزمونهای متالوگرافی نوری و میکروسکوپ الکترونی روبشی نیز به منظور بررسی تغییرات ریزساختار حین تغییر شکل انجام گردید. نتایج نشان می دهند که در دامنه دمایی 175 تا 225 درجه سانتی گراد ضریب حساسیت به نرخ کرنش منفی می باشد که نشان می دهد رسوب گذاری دینامیکی حین تغییر شکل رخ می دهد. از طرف دیگر با توجه به رفتار سیلان ماده، بازیابی دینامیکی در دمای 250 œC اتفاق می افتد که می تواند در دماهای بالاتر بعنوان مکانیزم غالب نرم شدن در نظر گرفته شود. از طرفی انرژی اکتیواسیون برای خزش 169 kJ/mol و توان تنش 5/5 محاسبه شد که نشان می دهد مکانیزم غالب خزش، صعود نابجایی می باشد که توسط نفوذ کنترل می شود. همچنین این آلیاژ مستعد حفره دار شدن نیز هست بطوریکه با توجه به نتایج ریزساختاری، حفره ها بیشتر در نقاط سه گانه، اطراف ذرات سخت و مرزدانه های دوتایی به ترتیب تجمع یافته اند.

کلیدواژه ها

آلیاژ الومینیم-مس، تغییر شکل دمای بالا، خزش، رسوب گذاری دینامیکی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.