وقف و توانمند سازی جوامع محلی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: اولین همایش ملی کارکرد وقف در توسعه انسانی با تاکید بر وقف علمی
  • کد COI اختصاصی: VAGHF01_076
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 493
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی رفیعی

کارشناس ارشد اقتصاد

چکیده

وقف به معنای هدیه ابدی برای خدمت عمومی یا نگه داشتن اصل چیزی و جاری بودن منفعت آن در جهت خیر و رضای خداست. این سنت حسنه از دیرباز در ایران انجام میگرفته و پس از اسلام بر اساس آیات و احادیث بر ارزش و شان آن تاکید شده است. در طول زمان بسیاری از نیکوکاران به پشتوانه ایمان و نیت خیر خود بر آن مبادرت ورزیده اند که علاوه بر باقیات الصالحات و اجر اخروی، در زندگی مردم نیز سایه خیر و برکت گسترانده است.خاندان رفیعی از دودمان های قدیمی منطقه هستند که موقوفاتی با قدمت حدود سیصد سال از خود بر جای گذاشته اند؛ از قبل این موقوفات خانواده ها و افراد بسیاری مشغول کسب و کار و فعالیت بوده و هستند، از آنجا که یکی از مفاد وقف نامه ها، اصل حفظ، صیانت و نگهداری از اصل موقوفه به منظور پایداری آن در طول زمان بوده است، متولی میبایست از علم و دانش روز، برای حفظ آبادی ملک و بهرهوری هر چه بیشتر و بهتر از موقوفه استفاده به عمل بیاورد، به انجام رساندن این سفارش واقفان، اکنون به رونق موقوفه، استفاده از تکنولوژیها و روشهای نوین زراعی، کاربرد ایده های نو در کشت صنعتی، افزایش راندمان در مقیاس سطح، تغییر کشت سنتی به صنعتی و بهره وری از آب و خاک منجر شده و متولی در این راستا با شرکت دادن زارعین در کلاسهای آموزشی ایشان را به توانمندیهای لازم تجهیز نموده و وضعیت مناسب ملک موقوفی به الگویی در جهت کشاورزی نوین در منطقه تبدیل شده است که به طور مستقیم و غیر مستقیم سطح سواد، آگاهی، توانایی و رفاه مردم بومی منطقه را افزایش داده و موجبات بهبود کیفی و معیشت جامعه محلی را فراهم آورده است. در مقاله حاضر، پس از معرفی موقوفات و واقفان خاندان رفیعی و حدود و ضمایم آنها، اقدامات علمی و عمرانی انجام گرفته در سالهای اخیر به منظور بهبود وضعیت موقوفه، و اثر مثبت این اقدامات در سطح زندگی و توانمندسازی جامعه بومی شرح داده شده است.

کلیدواژه ها

وقف، خاندان رفیعی، منطقه درمیان، قنات، موقوفه علی آباد و محمدآباد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.