بررسی ارتباط بین هوش سازمانی با تفکر استراتژیک در کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان گیلان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کنگره سراسری رویکرد پزشکی ورزشی در آسیب و سمینار تازه های علوم ورزشی
  • کد COI اختصاصی: CONSPORT01_020
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 804
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه منفرد فتیده

کارشناسی ارشد مدیریت راهبردی در سازمان های ورزشی، موسسه آموزشی مهرآستان، آستانه اشرفیه، ایران

سیاوش خداپرست

استادیارگروه مدیریت ورزشی، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران

سینا عیسی زاده

مدرس گروه تربیت بدنی، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران

محمدتقی حیدریان

کارشناس تربیت بدنی، واحد لاهیجان، دانشگاه آزاد اسلامی، لاهیجان، ایران

ناهید عبداللهی

کارشناسی ارشد مدیریت راهبردی در سازمان های ورزشی، موسسه آموزشی مهرآستان، آستانه اشرفیه، ایران

چکیده

هدف تحقیق شناسایی ارتباط بین هوش سازمانی با تفکر استراتژیک در کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان گیلان می باشد.روش تحقیق توصیفی – همبستگی بود و جامعه آماری را کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان گیلان(148نفر) تشکیل دادند که نمونه بصورت تمام شمار انتخاب شدو 135پرسشنامه جمع آوری و تجزیه و تحلیل شد. در این پژوهش از پرسشنامه های هوش سازمانی(آلبرخت، 2003) و تفکراستراتژیک(معمایی و همکاران، 1392) استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمونKs، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد که کلیه عملیات آماری با استفاده از نرم-افزار spssانجام گرفت.نتایج نشان دادند که بین هوش سازمانی (23/0)، چشم انداز استراتژیک (28/0)، سرنوشت مشترک (19/0)، میل به تغییر(18/0)، روحیه (09/0)، اتحاد و توافق (27/0)، کاربرد دانش (17/0) و فشار عملکرد (26/0)با تفکر استراتژیک در کارکنان ادارات ورزش و جوانان استان گیلان رابطه مثبت و معنادار وجود دارد و 11درصد از تفکر استراتژیک را می توان از روی هوش سازمانی پیش بینی نمود. همچنین مشخص شد که مدل ارتباطی هوش سازمانی و تفکر استراتژیک در جامعه پژوهش برازش معناداری دارد.بر اساس یافته های پژوهش پیشنهاد می گردد جهت تقویت تفکر استراتژیک در کارکنان به مولفه های هوش سازمانی آن ها توجه جدی شده و برای تقویت آن اقدامات موثر به عمل آید.

کلیدواژه ها

مدل ارتباطی، هوش سازمانی،تفکراستراتژیک،کارکنان،ادارات ورزش وجوانان استان گیلان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.