بررسی ریشه زایی در گیاه دارویی بادرشبویه )Dracocephalum moldavica L.( در شرایط درون شیشه ای

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی و پنجمین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MPSA05_173
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 360
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی نیک فال

دانشجوی کارشناسی ارشددانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی

مهدی محب الدینی

دانشیاردانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی

مهدی بهنامیان

استادیاردانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

بادرشبویه یکی از گیاهان خانواده نعناعیان است، که گیاهان این خانواده دارای خواص دارویی مفیدی میباشند. از شاخ و برگ و دانه های این گیاه در مناطق مختلف کشور استفاده های گوناگونی میشود. این گیاه غنی از اسید لینولئیک است و خواص آنتی اکسیدانی آن نیز مطالعه شده است. بذرها نیز دارای اسید چرب امگا 3 هستند. از آنجا که در کشت بافت گیاهی تولید ریشه برای ریزنمونه های تحت تیمار اهمیت فراوانی داشته و برای استقرار گیاهچه های حاصل ضروری به شمار میرود و از آنجا که تاکنون مطالعه ریشهزایی بادرشبویه در شرایط درون شیشهای بررسی نشده است، لذا مطالعه ایی به منظور ریشه زایی این گیاه در شرایط درون شیشه ای با آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار انجام گرفت. برای انجام آزمایش از محیط پایه B5 و غلظت هورمونی NAA در سه سطح 0، 1، 2 و 3 میلیگرم در لیتر و BAP در سه سطح 0، 3 و 6 میلیگرم در لیتر با 2 درصد ساکارز و 0/8 درصد آگار استفاده شد. نتایج حاصل از مقایسه میانگین داده ها نشان داد که ریز نمونه کوتیلدون در غلظت2 میلیگرم در لیتر NAA بیشترین تاثیر را در تعداد ریشه داشت . همچنین غلظت 1 میلی گرم در لیتر NAA بیشترین تاثیر را بر تعداد ریشه ی در ریزنمونه هیپوکوتیل داشت. در تیمار 1 و 2 میلیگرم در لیتر NAA نیز به ترتیب بیشترین تاثیر را در وزن ریشه های حاصل از ریزنمونه کوتیلدون داشته و بیشترین میانگین وزن ریشه ها در ریزنمونه هیپوکوتیل در غلظت صفر BAPبدست آمده است.

کلیدواژه ها

القاء ریشه، NAA ، BAP ، بادرشبویه، ریزنمونه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.