بررسی ترکیبات فنولی دو گونه زرشک ایرانی (زرشک قرمز بی دانه و زرشک سیاه)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین همایش بین المللی و پنجمین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MPSA05_139
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1178
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پروین عباس زاده

کارشناس ارشد صنایع غدایی، موسسه آموزش عالی صبا

رضا حیدری

پرفسور

زهرا قاسم پور

مهندس

چکیده

میوه زرشک متعلق به خانواده بربریداسه یکی از گیاهان دارویی و دارای ویژگی های تغذیه ای متعدد می باشد و به لحاظ دارا بودن ترکیبات فنولی و خواص آنتی اکسیدانی می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی و سرطان را کاهش دهد. زرشک قرمز که در کشورمان به صورت انبوه کشت می شود ولی زرشک سیاه گونه وحشی می باشد که به صورت خودرو رشد می کند و مصرف کمتری از زرشک قرمز دارد. بنابراین دسترسی به اطلاعات در مورد میزان خواص آنتی اکسیدانی و ترکیبات موثره این گیاه دارویی می تواند می تواند زمینه کاربرد بیشتر آن را در صنایع غذایی و دارویی فراهم کند. به همین دلیل در این مطالعه میزان فنول با استفاده از روش فولین سیو کالتو، میزان فلاونوئید و فلاونول با استفاده از روش کالری متری و خصوصیات رنگ دو گونه زرشک قرمز بی دانه و زرشک سیاه ایرانی با استفاده از نرم افزار هانتر لب مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که بیشترین مقدار ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی و فلاونولی مربوط به گونه زرشک سیاه است. ولی شاخص های رنگL*، a* و b* برای زرشک سیاه پایین تر از زرشک قرمز بود. با توجه به نتایج این کار زرشک سیاه دارای خواص آنتی اکسیدانی بالایی نسبت به زرشک قرمز می باشد. بنابراین می تواند موثرتر از زرشک قرمز به عنوان آنتی اکسیدان درصنایع غذایی و درمان بیماری های مختلف به عنوان داروی گیاهی مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

زرشک قرمز، زرشک سیاه، فنول، فلاونوئید، فلاونول

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.