واکاوی مولفه های معنویت و ارزیابی آن در سازمان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه مدیریت کسب و کار، دوره: 6، شماره: 21
  • کد COI اختصاصی: JR_BMJI-6-21_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 330
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید محمد علی خاتمی فیروزآبادی

دانشیار و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی

علی دستافر

دانش آموخته کارشناسی ارشد مدیریت اجرایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز.

چکیده

     نیروی انسانی گران بهاترین منبع سازمان برای شکوفاسازی استعدادها و دستیابی مستمر به عملکرد عالی محسوب می شود. کارفرمایان پیشرو در مواجهه با فشارهای محیط رقابتی جدید می کوشند تا حدامکان استعدادهای نیروی انسانی خود را به طور کامل شکوفا سازند. به عقیده کریشناکمر و چریستافر اگر مدیران برای درک نگرش های معنوی و تشویق آن در یک سازمان تلاش کنند، معنویت، فکر مثبتی برای سازمان ها است. به دلیل اهمیت موضوع معنویت در سازمان این پژوهش به دنبال واکاوی مولفه های معنویت و ارزیابی آن در سازمان است؛ در این راستا ابتدا مطالعات کتابخانه ای گسترده ای برای شناسایی مولفه های معنویت در محیط های کاری از طریق بررسی بعضی متون دینی و روایات به ویژه کتاب نهج البلاغه و همچنین بررسی مولفه های معنویت در محیط کار از متون غربی و بومی کردن آن صورت گرفت که درنهایت به چهارده مولفه در سه سطح فردی، گروهی و سازمانی منجر شد. مولفه ها برای تعیین روایی در اختیار خبرگان قرار گرفت و بر مبنای آن و با توجه به اصلاحات انجام شده، پرسشنامه اصلی (به صورت پرسشنامه بسته با طیف لیکرت) توسط محقق تهیه شد. پرسشنامه نهایی برای استخراج داده ها توسط کارشناسان دو سازمان به صورت موردی تکمیل شد؛ بنابراین نتایج تنها در این دو سازمان قابل تعمیم است. مولفه های تدوین شده برای معنویت عبارت اند از: اخلاص در کار، احساس معنی در کار، خدمت به مردم، آرامش روانی در کار، احساس تعهد در کار، عزت نفس، وجدان کاری، انطباق رفتارها با اعتقادات، مشورت و مشارکت با همکاران، احترام به همکاران، همکاری و کمک به همنوع، همسویی بین ارزش های فردی و سازمانی، همسویی بین اهداف فردی و سازمانی و توجه سازمان به نیازهای سطوح عالی کارکنان.  

کلیدواژه ها

معنویت, معنویت در محیط کار, تعهد عاطفی, احساس معنی در کار, هدف متعالی در کار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.