خطرات پرتو نگاری در اتاق عمل و اقدامات پیشگیرانه

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین کنگره سالیانه کشوری دانشجویی طبری و بیست و دومین کنگره سالیانه کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مازندران
  • کد COI اختصاصی: SRMMED22_334
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1360
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا شهاب

دانشجوی کارشناسی اتاق عمل، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سمنان، سمنان، ایران

نهال دانشگر

دانشجوی کارشناسی پرتونگاری، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سمنان، سمنان، ایران

سیف اله علائی

مرکز تحقیقات مراقبت های پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سمنان، سمنان، ایران

منصوره شفائیان

هیئت علمی دانشکده پیراپزشکی سرخه، دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی سمنان، سمنان ،ایران

چکیده

زمینه و هدف: رادیو گرافی و فلورسکوپی از جمله روش های مورد استفاده در اتاق عمل است که در آن از اشعه X استفاده می شود. متاسفانه اشعه ایکس در کنار فواید، معایبی دارد که در مقاله ی پیش رو به بررسی آثار منفی و اقدامات پیشگیرانه و حفاظت کارکنان و بیماران به ویژه در اتاق عمل پرداخته شد. مواد و روش : با استفاده از کلمات کلیدی مناسب جست و جو در پایگاه های Scopus, PubMed و Google scholar انجام و 28 مقاله نزدیک با عنوان پژوهش یافت شد. پس از مطالعه خلاصه مقالات ذکر شده، 12 مقاله کاملا مرتبط با موضوع انتخاب و محتوای کامل مقالات مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها : خطرات قرار گرفتن در معرض تابش شامل ایجاد سرطان، آب مروارید، کاتاراکت، بیماری های پوستی و سوختگی، ایجاد اختلال در رشد جنین، آریتمی قلبی، دیسپلازی مغز استخوان و حتی مرگ سلولی می باشد که این خطرات با فاصله فرد از منبع تابش های یونیزان نسبت عکس دارد. بنابراین حتی با پوشش های سربی نیز باید حداقل میزان قرار گرفتن در معرض تابش را رعایت کرد . نتیجه گیری: استفاده از لوازم جانبی و چراغ های هشدار دهنده، بالا بردن سطح دانش کارکنان از میزان تابش استاندارد ( msv20 ) و اثرات آن ها، استفاده از تجهیزات مناسب و کنترل نقص های آن ها هم چنین قرار گرفتن دستگاه اشعه ایکس در موقعیت مناسب جهت کاهش آسیب و خطرات تابش اشعه اهمیت دارد. همچنین استفاده از لوازم ثبت تشعشع به منظور آگاهی از تابش های بیش از حد مجاز ضروری است.

کلیدواژه ها

پرتونگاری تشخیصی، اشعه ایکس، اتاق عمل، پیشگیری از خطرات تابش اشعه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.