اتانازی (مرگ ترحم آمیز) از دیدگاه اسلام

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین کنگره سالیانه کشوری دانشجویی طبری و بیست و دومین کنگره سالیانه کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مازندران
  • کد COI اختصاصی: SRMMED22_292
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1101
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجواد شعبانی

دانشجوی کارشناسی پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بابل

سعیده شعبانی

کارشناس مامایی، دانشگاه علوم پزشکی بابل

چکیده

سابقه و هدف: اتانازی به عمل کشتن بدون درد از روی ترحم برای بیمار اعلاج اطلاق می شود. اتانازی در ایران و بسیاری از کشور ها محبوبیت کمی دارد و استدال طرفداران آن شامل درد شدیدی که بیمار تحمل می کند، سربار شدن دیگران، حق مسلم برای تصمیم گیری و دلایل مخالفان ملاحظات اخلاقی و دینی می باشد. مواد و روش ها: این مطالعه با مرور منابع در دسترس داخلی با محدودیت زمانی بین سال های 2010 - 2017 در پایگاههای Irandoc ، Iranmedex ، Google scholar ، Civilic ، Magiran ، SiD.ir انجام شد.از بین مقالات بدست آمده، 11 مقاله انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ها: طبق مطالعات انجام شده، در اسلام نجات یک انسان نجات تمامی انسانها و کشتن انسانها مانند کشتار همه انسانهاست (مائده 32 ). در آیه 58 سوره نساء زندگی افراد متعلق به آنها نبوده و جان انسان امانتی الهی است که حفظ این امانت از واجبات غیر قابل انکار است. قرآن کریم در سوره های دیگر چون 195 سوره بهره و 93 سوره نساء در مورد ارزش جان انسان ها اشاره کرده است. حکم تکلیفی اتانازی حکم حرمت است و قابل اسقاط نمی باشد اما حکم وضعی قتل نفس قصاص می باشد ولی در حکم وضعی دیدگاه های متفاوتی چون اذن مقتول و اسقا حق قصاص ویا اصل اسقاط ما لم یجب و عدم اسقط حق قصاص وجود دارد. نتیجه گیری: براساس نص صریح قرآن در مورد ارزش حیات انسان و استدال های فقهی اتانازی در اسلام جنبه حق الله و حق الناس دارد و حرام و قتل نفس می باشد.

کلیدواژه ها

اتانازی، مرگ ترحم آمیز، اسلام

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.