مقایسه سبک زندگی بیماران مبتلا به کبد چرب و غیرمبتلا مراجعه کننده به بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1397

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین کنگره سالیانه کشوری دانشجویی طبری و بیست و دومین کنگره سالیانه کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مازندران
  • کد COI اختصاصی: SRMMED22_175
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 576
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالعظیم توکلی

دانشجوی دکترای پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی – دانشکده پرستاری و مامایی

رضا مرشدی

دانشجوی کارشناسی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی – دانشکده پرستاری و مامایی

محمدرضا باباتبار

دانشجوی کارشناسی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی – دانشکده پرستاری و مامایی

مریم زمانی

دانشجوی کارشناسی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی – دانشکده پرستاری و مامایی

چکیده

سابقه و هدف: پژوهش حاضر با عنوان مقایسه سبک زندگی بیماران مبتلا به کبد چرب و غیرمبتلا مراجعه کننده به بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در سال 1397 انجام شد. سبک زندگی ترکیبی از الگوهای رفتاری و عادات فردی در سراسر زندگی است که شامل تغذیه، تحرک بدنی، استرس، مصرف دخانیات و کیفیت خواب است که از جمله بیماری های وابسته به سبک زندگی کبد چرب می باشد. مواد و روش ها: این مطالعه موردی شاهدی با مشارکت 150 بیمار سرپایی و بستری 15 تا 70 ساله مراجعه کننده به بخش های سونوگرافی بیمارستان های مورد مطالعه با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. بر اساس نتیجهسونوگرافی این افراد در دو گروه مورد ( 50 نفر) و شاهد ( 100 نفر) قرار گرفتند و با استفاده از تکمیل پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، فعالیت بدنی، بسامد خوراک و کیفیت خواب پترزبورگ ارزیابی شدند. داده ها پس از جمع آوری، از روش های آماری توصیفی، آزمون تی تست و من ویتی استفاده شد. همچنین از نسبت شانس و آزمون رگرسیون لجستیک برای مقایسه نسبت شانس در دو گروه مبتلا به کبد چرب و غیرمبتلا استفاده شد.یافته ها: میانگین افراد غیر مبتلا در متغیرهای کیفیت خواب ( 4.98 ± 45.22 )، شاخص توده بدنی ( 1.77 ± 22.35 ) و دورکمر ( 8.78±84.89 ) بود در حالی که افراد مبتلا به کبد چرب میانگین کیفیت خواب ( 7.56 ± 49.20 ) ، شاخص توده بدنی ( 1.12±25.28 ) و دورکمر ( 27.78 ± 100.01 ) بود که این میانگین ها به لحاظ آماری معنادار بودند. همچنین افراد غیرمبتلا تحرک و فعالیت جسمانی بیشتری نسبت به افراد مبتلا به کبد چرب داشتند و عمدتا دارای مشاغلی بودند که مستلزم تحرک بود. در بعد غذایی نیز افراد غیرمبتلا عمدتا رژیم غذایی کم چربی و کم کلسترول را داشتند این در حالی است که افراد مبتلا به کبد چرب عادات غذایی پرچرب با قند بالایی داشتند. نتیجه گیری: نتیجه تحلیل داده ها نشان می دهد افراد مبتلا به کبد چرب در مقایسه با افراد غیر مبتلا عادات غذایی مخرب، استراحت و الگوی خواب کم کیفیت، دور کمر و شاخص توده بدنی بالا و میزان فعالیت بدنی پایینی دارند و چنین نتیجه گیری می گردد که هر یک از متغیرهای مورد بررسی در این پژوهش می توانند در ابتلا به کبد چرب موثر باشد. با توجه به شیوع کبد چرب، تغییر شیوه زندگی و اجرای مداخلات آموزشی جهت افزایش آگاهی و بهبود نگرش افراد و طراحی مطالعات مناسب برای پیشگیری و درمان کبد چرب ضروری است.

کلیدواژه ها

کبد چرب، سبک زندگی، فعالیت بدنی، عادات غذایی، الگوی خواب

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.