بررسی ارتباط سواد سلامت با توان خودمراقبتی در بیماران مبتلا به پرفشاری خون شیر سنندج در سال 1397

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین کنگره سالیانه کشوری دانشجویی طبری و بیست و دومین کنگره سالیانه کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مازندران
  • کد COI اختصاصی: SRMMED22_172
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 376
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بلور مرادی

کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران

رضا قانی قبلاق

گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران

مهسا روحی

کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران

مرضیه قربانی

کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران

چکیده

سابقه و هدف: امروزه پر فشاری خون یکی از بیماری های شایع قلبی عروقی در سرتاسر جهان می باشد که می تواند با عوارض مختلف قلبی، عروقی، کلیوی، مغزی و چشمی همراه باشد. داشتن توان خودمراقبتی به عنوان یکی از مراقبت های اولیه در زمینه کنترل این عوارض محسوب می شود که می تواند تحت تاثیر عوامل مختلفی مانند سواد سلامت قرار بگیرد. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط سواد سلامت با توان خودمراقبتی در بیماران مبتلا به پر باری خون شهر سنندج در سال 1397 انجام شد. مواد و روش ها: پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی همبستگی بود که در آن 120 بیمار مبتلا به پر فشاری خون مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر سنندج به صورت نمونه گیری در دسترس مورد بررسی قرار گرفتند. جهت جمع آوری اطلاعات از چک لیست مشخصات دموگرافیک و پرسشنامه های استاندارد خودمراقبتی در فشارخون بالا ( HSCALE ) وسنجش سواد سلامت بزرگسالان ( HELIA ) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-16 و در سطح معنی داری 05 / 0 انجام شد. یافته ها: میانگین و انحراف معیار سن واحدهای مورد پژوهش برابر 8 / 9 ± 8 / 52 بود. 59 نفر ( 2 / 49 %) از آنها مرد بودند. میانگین و انحراف معیار نمره خودمراقبتی و سواد سلامت واحدهای مورد پژوهش بترتیب برابر 6 / 8 ± 1 / 56 و 2 / 25±117 بود. بین میانگین نمره خودمراقبتی با سواد سلامت همبستگی مثبت و معنی داری وجود داشت ( 0/001=P ؛ r=0/409 )، به طوری که با افزایش سواد سلامت بطور مستقیم نمره خودمراقبتی آن ها افزایش پیدا می کرد. نتیجه گیری: با توجه به ارتباط بین سواد سلامت و خودمراقبتی اجرای مداخلات آموزشی در جهت ارتقای سواد سلامت بیماران مبتلا به فشارخون ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

پرفشاری خون، خودمراقبتی، سوادسلامت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.