بررسی تاثیر متغیرهای تولید نانوماده قلع تلوراید به روش آلیاژسازی مکانیکی و تف جوشی پلاسمای جرقه ای بر خواص آن

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس و نمایشگاه بین‌المللی مهندسی مواد و متالورژی و سیزدهمین همایش ملی مشترک انجمن مهندسی متالورژی و مواد ایران و انجمن ریخته گری ایران
  • کد COI اختصاصی: IMES13_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 399
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

امین مجردبهره

دانشجوی کارشناسی ارشددانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد

سیدعبدالکریم سجادی

استاددانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد

ابوالفضل باباخانی

استاددانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

امروزه افزایش بهره وری فرایندها و ماشین های صنعتی به وسیله تبدیل انرژی حرارتی اتلافی به الکتریسیته توجه بسیاری از پژوهشگران را به مواد ترموالکتریک جلب کرده است. در سالهای اخیر قلع تلوراید که در محدوده ی دمایی متوسط کاربرد دارد به عنوان جایگزین بدون سرب ترکیب سرب تلوراید مطرح شده است که با محیط زیست سازگارتر است. در پژوهش پیش رو تلاش شد که ابتدا با تغییر زمان آسیاکاری مکانیکی، مدت زمان مناسب برای سنتز SnTe از پودرهای خالص قلع و تلوریم به دست آید. سپس پودر حاصل درسه دمای 450، 500 و 550 درجه سانتی گراد و تحت دو فشار 50 و60 مگاپاسکال مورد تف جوشی پلاسمای جرقه ای SPS قرار گرفت. به منظور بررسی تغییرات فازی نمونه ها، از آنالیز پراش اشعه ایکس XRD، و برای مطالعات ریزساختاری از شکل های میکروسکوپ الکترونی روبشی استفاده شد. تحلیل نتایج XRD نشان داد که با 3 ساعت زمان آسیاکاری تمام مواد اولیه به SnTe تبدل شده اند و هنوز ناخالصی وارد سیستم نشده است بنابر این این زمان به عنوان زمان بهینه انتخاب شد. نتایج XRD پس از SPS نشان میدهد که با افزایش دما میزان اکسید شده قلع و خارج شدن تلوریم از ساختار SnTe بیشتر می شود.در شکل های SEM مشاهده می کنیم که چگالی در نمونه های با فشار بالاتر به میزان تئوریک نزدیکتر است و با افزایش دما نیز فشردگی نمونه ها افزایش می یابد.

کلیدواژه ها

ترموالکتریک، قلع تلوراید، تف جوشی پلاسمای جرقه ای، آلیاژسازی مکانیکی، تبدیل انرژی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.