بررسی فضای مثبت و منفی در پوسترهای تایپوگرافی ایران دهه هشتاد

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: سومین سمپوزیوم ملی روز جهانی گرافیک
  • کد COI اختصاصی: GRAPHIC03_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3238
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدمهدی اسدی

دانشجوی کارشناسی ارشد گرافیک، موسسه آموزش عالی ناصرخسرو، ساوه، ایران

چکیده

یک پوستر زمانی قادر به برقراری ارتباط مناسب و موثر با مخاطب است که طراح آن، از اهمیت رابطه میان فضای مثبت و منفی آگاهی کافی داشته و بداند که چگونه و از چه طریقی توجه بیننده را به اثر معطوف دارد. از دیر باز رابطه فضای مثبت و منفی یکی از مهمترین دغدغه های هنرمندان و محققان بوده است. در این رابطه، نتایج حاصله از تحقیقات انجام گرفته توسط برخی از روانشناسان کمک قابل توجه ای به طراحان در مسیر خلق اثر هنری، نموده است. قوانین ادراک بصری که رابطه میان چشم و ذهن را به صورت علمی بیان می کنند، یکی از این دست آوردها می باشد. در این میان، نظریه گشتالت به عنوان یک نظریه ادراکی، از مهمترین نظریاتی است که قوانینآن به کر6ات مورد استفاده قرار گرفته اند. استفاده بصری از فضای منفی می تواند یکی از روش های ایجاد جذابیت در پوستر باشد. گاه فضای منفی رمزگانی را در خود نهفته دارد که باعث درگیری ذهن بیننده شده و او را وارد تعاملی سازنده با اثر می نماید. معمولا حاصل این تعامل، نتیجه ای خوشایند در جهت برقراری ارتباط عمیق بین مخاطب و فرستنده پیام تصویری است. بیننده پس از حل معما در ذهن یک لبخند حاکی از رضایت می زند. در این زمان است که می توان گفت طراح، وظیفه اش که همان اطلاع رسانی موثر به مخاطب می باشد را به درستی انجام داده است. بر اساس مطالعه و تحقیق راجع به میزان تاثیرگذاری فضای منفی در ادراک بصری و نیز پیام رسانی به مخاطب، این نتیجه حاصل گشت که این عنصر حیاتی می تواند تا چه اندازه در دنیای گرافیک، خود را در جهت موفقیت یک پوستر عرضه دارد. سوال ما در این مقاله این است چه تغییراتی در معماری با حروف پوسترهای ده ه ی 80 برای رسیدن به فرم مناسب ایجاد شده و چگونه با استفاده از فضاهای محصور درطراحی پوسترهای ده ه 80 ایجاد فرم شده است و فرضیه ما در این تحقیق تغییرات معماری حروف در ده ه ی 80 جهت رسیدن به فرم متناسب با موضوع بوده است و احتمالا در ده ه ی 80 استفاده از فضاهای محصور برای ایجاد ریتم مد نظر بوده است.

کلیدواژه ها

تایپوگرافی، پوستر، فضای مثبت، فضای منفی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.