مقایسه عملیات خاکی، تغییرات حجم برداشت و هزینه جاده جنگلی با شرایط استاندارد ساخت (مطالعه موردی؛سری ارزفون)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: مجله پژوهش های علوم و فناوری چوب و جنگل، دوره: 21، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JWFST-21-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 486
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید عطا اله حسینی

عضو هیات علمی گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل دانشگاه تهران

فاطمه سادات جلالیان

دانش آموخته جنگلداری

چکیده

ت این پ ژوهش در سری ارزفون ساری و طول 4/12 کیلومتر جاده درجه دو ساخته شده، جهت محاسبه حجم عملیات خاکی، افزایش برداشت سطح عرصه و هزینه های آن در مقایسه با استاندارد انجام گرفت. جهت محاسبه حجم عملیات خاکی، شیب دامنه منطقه مورد مطالعه به سه طبقه صفر تا 15، 15 تا 30 و 30 تا 45 درصد طبقه بندی شد. مشخصات طول شیروانی خاکبرداری و خاکریزی و عرض عملیات خاکی با استفاده از دو عامل بافت خاک و زاویه مناسب شیروانی(استاندارد نشریه 131 سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور) بدست آمد. سپس با استفاده از داده های مقطع عرضی( موجود و استاندارد) سطح برداشت و حجم عملیات خاکی با اتوکد در سه طبقه شیب محاسبه شد. عرض پاک شده از درختان در عرصه و سطح آن با توجه به متوسط عرض برداشت و میزان موجودی در هکتار در هر طبقه شیب و کیلومتر در وضعیت موجود برآورد و با استاندارد مقایسه شد. مقایسه شرایط استاندارد و ساخته شده توسط SPSS و آزمون t استیودنت تجزیه و تحلیل آماری شد. نتایج نشان داد سطح برداشت شده درختان عرصه برای ساخت جاده، در طبقه کمتر 15 درصد، 49/4 هکتار و در طبقه 15 تا 30 درصد 08/1 هکتار هر دو بیشتر از میزان بدست آمده استاندارد و در سطح 1 درصد معنی دار است. در طبقه 30 تا 45 درصد 35/0 هکتار کمتر از استاندارد و فاقد معنی داری بدست آمد. حجم عملیات خاکی موجود در کلاسه شیب کمتر از 15 درصد 4/2 برابر اندازه استاندارد، در طبقه 15 تا 30 درصد 2/1 برابر استاندارد و در طبقه 30 تا 45 درصد با استاندارد مساوی می باشد. سراسر طول جاده مورد بررسی، به میزان 9/692 متر مکعب افزایش برداشت از موجودی در هکتار وجود داشت. هزینه مربوط به عملیات خاکی در منطقه مورد مطالعه برابر 000/700/461 تومان بیشتر از میزان آن در شرایط استاندارد می باشد.

کلیدواژه ها

حجم عملیات خاکی, استاندارد جاده جنگلی, موجودی در هکتار, هزینه, ارزفون

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.