تاثیر انواع کودهای نیتروژن دار بر کلزا (Brassica napus L.) در شرایط کاربرد مواد کمک دهنده

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: مجله تولید گیاهان زراعی، دوره: 10، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_EJCP-10-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 463
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منوچهر حسین پور ثانی آبادی

دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر

حسین زاهدی

عضو هیات علمی گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر

یونس شرقی

عضو هیات علمی گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر

سید علی محمد مدرس ثانوی

استاد گروه زراعت دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

سابقه و هدف نیتروژن یکی از عوامل محدودکننده ی تولید گیاهان زراعی در دنیا می باشد. از طرفی هدر رفت درصد زیادی از کود مصرفی به صورت آبشویی و تبخیر، نیاز به موادی جهت کمک به تاثیر بهتر کودهای نیتروژنه را بیشتر روشن می سازد. تحقیقات اثبات کرده اند منابع مختلف نیتروژن در کارایی آن تاثیر معنی داری دارند. تاثیر زئولیت در جذب آمونیوم توسط محققین گزارش شده است. کاربرد سوپر جاذب می تواند سطح ریشه و وزن خشک را 27 درصد نسبت به شاهد افزایش دهد. در تحقیق حاضر، زئولیت، پلی مر سوپر جاذب، خاک رس به عنوان موادی کارا در جهت کاهش آبشویی و کپسول های ژلاتینی به عنوان مانعی جهت کاهش تبخیر و تا حدی آبشویی کودهای نیتروژن-دار اوره، نیترات پتاسیم و سولفات آمونیم مورد مقایسه قرار گرفتند. مواد و روش ها به جهت بهبود تاثیر کودهای شیمیایی نیتروژن دار بر عملکرد و اجزای عملکرد کلزا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه ی تحقیقاتی دانشکده ی کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس به صورت گلدانی اجرا شد. فاکتورها شامل مواد کمک دهنده در شش سطح {شاهد، کپسول های ژلاتینی 8 و 4 میلی لیتری، زئولیت (8 تن در هکتار)، پلی مر سوپر جاذب (100 کیلوگرم بر هکتار) و خاک رس (به میزانی که جهت رسیدن به سطح رس خاک به 25 درصد لازم بود)} و کودهای نیتروژنه در چهار سطح (بدون کاربرد کود، اوره، نیترات پتاسیم و سولفات آمونیوم) بودند. میزان هریک از کودهای شیمایی بر مبنی رساندن 40 کیلوگرم در هکتار نیتروژن خالص برای تمامی گلدان محاسبه و در دو مرحله تقسیط شد. تمامی تیمارها به صورت خاک کاربرد مورد استفاده قرار گرفتند. یافته ها در آزمایش حاضر بین سطوح مختلف کود در شرایط عدم استفاده از مواد کمکی، اختلاف معنی داری در تعداد دانه در بوته وجود نداشت. نتایج نشان داد کاربرد کپسول ژلاتینی و اوره و کاربرد خاک رس و عدم استفاده از کود، با اختلاف 6/1 گرم بیشترین و کمترین عملکرد را دارا می باشند. کاربرد کپسول ژلاتینی و خاک رس در شرایط کود اوره با اختلاف 8/8 درصد بیشترین و کمترین درصد روغن را نشان دادند. کاربرد زئولیت و خاک رس با اختلاف 211/0 و کاربرد اوره و نیترات پتاسیم با اختلاف 17/0 گرم بیشترین و کمترین عملکرد روغن را نشان داد. همچنین مشخص شد کودپاشی اوره در شرایط زئولیت و خاک رس توانست مقادیر شاخص سبزینگی را نسبت به شاهد افزایش دهد. نتیجه گیری با توجه به نتایج آزمایش حاضر مشخص شد که استفاده از این مواد به ویژه کپسول ها ژلاتینی، می تواند به افزایش تاثیر کودهای نیتروژنه کمک شایانی کرده و عملکرد و اجزای عملکرد به ویژه عملکرد روغن کلزا را بهبود بخشد. همچنین در آزمایش حاضر مشخص شد چه در شرایط استفاده از مواد کمک دهنده و چه در شرایط عدم استفاده از این مواد کود اوره در جهت برطرف کردن نیاز گیاه به نیتروژن موفق تر بود.

کلیدواژه ها

نیتروژن, کپسول ژلاتینی, زئولیت, عملکرد و اجزای عملکرد

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.