تخمین رواناب با استفاده از روش SCS-CN بر اساس سیستم اطلاعات جغرافیایی، مطالعه موردی (شهرستان های شیروان، بجنورد، فاروج، صفی آباد و مشکان)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه یافته های نوین زمین شناسی کاربردی، دوره: 13، شماره: 26
  • کد COI اختصاصی: JR_NFAG-13-26_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 649
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین عالم

گروه علوم زمین، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شیراز، شیراز

محمود فلاحی

گروه علوم زمین، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شیراز، شیراز

صبا فرمانیه

گروه ریاضی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه شیراز، شیراز

چکیده

پیش­بینی و تعیین رواناب سطحی حوضه های آبریز مهم ترین فرآیند در مطالعات هیدرولوژی است. متدولوژی سازمان حفاظت  خاک آمریکا – شماره منحنی SCS-CN، برای تخمین رواناب، به کاربرده می شود. این روش، یکی از روش­های بررسی توزیع مکانی رواناب در هیدرولوژی است. در این روش، عامل اصلی مورد استفاده برای محاسبه رواناب، شماره ی منحنی است. انتخاب شماره منحنی (CN)، بر اساس کاربری زمین و گروه های هیدرولوژیکی خاک (HSG) منطقه مورد مطالعه، صورت می گیرد. از آنجایی که توزیع فضایی برآورد شماره منحنی، توسط روش های معمولی بسیار دشوار و زمان بر خواهد بود، روش CN- GIS (سیستم اطلاعات جغرافیایی) برای حوضه های آبریز شیروان، بجنورد، فاروج، صفی آباد و مشکان مورد استفاده قرار گرفت. با استفاده از ترکیب نقشه های کاربری زمین و گروه های هیدرولوژیکی خاک، شماره منحنی حاصل برای کل حوضه حدود 45 تا 93 با میانگین 78 به دست آمد. متوسط عمق رواناب سالانه با روش SCS-CN برای میانگین بارش از 2 تا 19 اینچ قابل تغییر بود. نتایج به دست آمده با رواناب اندازه گیری شده در حوضه همخوانی داشت.

کلیدواژه ها

رواناب, روش SCS-CN, حوضه های آبریز, سیستم اطلاعات جغرافیایی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.