پترولوژی و ژئوشیمی سنگ های آتشفشانی جوان مناطق کوه سیاه و طهمورث کردستان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوفصلنامه یافته های نوین زمین شناسی کاربردی، دوره: 13، شماره: 26
  • کد COI اختصاصی: JR_NFAG-13-26_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 799
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پرویز قادری

گروه زمین شناسی، دانشگاه ارومیه، ارومیه

منیر مجرد

گروه زمین شناسی، دانشگاه ارومیه، ارومیه

چکیده

در شمال خاوری سنندج، در پهنه­ی ساختاری سنندج – سیرجان، سنگ­های آتشفشانی کواترنری کوه سیاه و طهمورث، رخنمون دارند. از فنوکریست­های این سنگ­ها می­توان به اولیوین و کلینوپیروکسن اشاره کرد. این سنگ­های متاآلومینوس ترکیبی از بازالت، تراکی­بازالت و بازالت هاوائیت داشته و سرشتی شوشونیتی و آلکالن دارند. محیط تکتونیکی پیدایش این سنگ­ها درون­صفحه­­­ای ارزیابی شده است. بر اساس مطالعات ژئوشیمی ذوب در محدوده­ی گارنت – اسپینل لرزولیت، انجام گرفته است. این سنگ­های بازیک، از عناصر LILE غنی­شدگی داشته و مقادیر کمتری از عناصر HFSE داشته اند. عناصر LREE نیز دارای فراوانی بیش­تری از عناصر HREE هستند. غنی شدگی ازLREE  را می توان به تاثیر تحولات ماگمایی (عمق زیاد و درصد ذوب بخشی کم) و محیط تکتونیکی تشکیل این سنگ­ها، نسبت داد. تهی­شدگی قابل­توجه از HREE را می توان به باقی ماندن گارنت در فاز تفاله و عدم مشارکت این کانی در فرایند تولید مذاب مرتبط دانست.این آلکالی بازالت­ها از نوع غنی از نئوبیوم بوده و با مختصات معرفی شده برای آن­ها از قبیل Sr/Y> 25، La/Yb> 14 و Rb/Sr و Yb اندک، همخوانی دارند.لیکن برای اثبات این نکته نیاز به تحقیقات ایزوتوپی وجود دارد.

کلیدواژه ها

پترولوژی, ژئوشیمی, کواترنری, کوه سیاه, طهمورث, کردستان

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.