مخروط افکنه ها، سدهای زیرزمینی طبیعی ایران
- سال انتشار: 1398
- محل انتشار: سومین کنفرانس ملی هیدرولوژی ایران
- کد COI اختصاصی: WRRC03_174
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 2385
نویسندگان
استادیار، دکتری آبخیزداری، گروه منابع طبیعی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه یاسوج
دانشجوی کارشناسی مرتع و آبخیزداری، گروه منابع طبیعی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه یاسوج
چکیده
آب مهمترین عامل پایداری و پویایی و در نتیجه تکامل کلیه جوامع زیستی و مهمترین عامل موثر بر چرخه غیر زیستی بر روی سطح کره زمین محسوب میشود. ذخیره سازی، حفاظت، بهینه سازی و بهره برداری اصولی از منابع آب به ویژه نزولات آسمانی و جریانهای سطحی، همواره دارای اهمیت فراوانی بوده است . هر ساله هزینه های هنگفتی صرف توسعه منابع آب و طرحهای مرتبط مانند سدسازی، احداث شبکه های آبیاری و زهکشی، آبخیزداری، مهار سیل، کاهش اثرات خکشسالی، تغذیه آبهای زیرزمینی، آبرسانی، بهداشت آب، پرورش آبزیان و حفاظت تالابها، محیط زیست و تصفیه آب میگردد. مخروط افکنه ها به عنوان یکی از تیپهای مهم ژئومورفولوژی ایران، با ساختار و ویژگی منحصر به فرد خود، محیط بسیار مناسبی را برای ذخیرهسازی و نگهداشت قابل توجه آب در اختیار طبیعت قرار میدهد، به طوری که میتوان از آن به عنوان یک سد طبیعی زیرزمینی یاد کرد که هیچگونه تاثیر نامطلوبی، بر خلاف سدها، بر اکوسیستم ندارد. از آنجایی که اقلیم ایران اساسا خشک و نیمه خشک است و جریانها و سیلابهای فصلی قابل توجه و عظیمی دارد، بخش وسیعی از بیشتر مخروط افکنه های کشور از رسوبات درشت دانه تشکیل شده است که توان بالایی در ذخیره و نگهداشت آب زیرزمینی دارند. چنانچه جریانات سطحی (به ویژه فصلی و موقتی) با روشهای مشخص و کاربردی تغذیه مصنوعی به سوی مخروط افکنه ها انتقال داده شوند و آب سیل در رسوبات مخروط افکنه نفوذ کند، میتواند به خوبی در مخزن مخروط افکنه ذخیره شود و در صورت نیاز، به تدریج از آن استفاده نمود. این درحالی است که هیچگونه هزینهای برای ساخت آن صرف نشده است؛ ضمن اینکه اثرات مخرب و منفی سد و سدسازی را نیز نخواهد داشت. به طور کلی، مخروط افکنه ها مهمترین مخازن آب زیرزمینی طبیعی در مناطق خشک و نیمه خشک و بهترین نقاط برای احداث سیستمهای تغذیه مصنوعی هستند.کلیدواژه ها
مخروط افکنه، مخازن ذخیره، مناطق خشک و نیمه خشک، سدزداییمقالات مرتبط جدید
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.