شناسایی و تحلیل نظام مربوط به بهره وری آب در سطح مزرعه و گیاه در استان قزوین با استفاده از مدل SWOT

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: سومین همایش ملی مدیریت منابع آب نواحی ساحلی
  • کد COI اختصاصی: NCCLWRM03_070
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 512
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدنوید فرح زا

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آبیاری و زهکشی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران

بیژن نظری

استادیار گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، قزوین، ایران.

چکیده

این پژوهش به منظور شناسایی و تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدهای نظام مربوط به بهره وری آب در سطح مزرعه و گیاه در استان قزوین با استفاده از مدل SWOT است. بر اساس نتایج بهدست آمده از پژوهش در سطح مزرعه و گیاه مسائل فنی نمود بیشتری نسبت به مسائل غیر فنی دارد و به طور کلی 8 نقطه قوت، 21 نقطه ضعف، 16 فرصت و 9 تهدید توسط کارشناسان ارزیابی شد. بر اساس نتایج به دست آمده از پژوهش مهمترین نقطه قوت، تمایل کشاورزان برای استفاده از سیستمهای نوین آبیاری، با اهمیتترین نقطه ضعف، خرده مالکی و بهینه نبودن اندازه قطعات زراعی، با اهمیتترین فرصت در سطح دشت، امکان اصلاح برنامه ریزی آبیاری و امکان توسعه سیستمهای آبیاری نوین، مهمترین تهدید، عدم توجه به استفاده پایدار آب و خاک در سطح مزرعه است. میانگین اهمیت نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدها از دیدگاه کارشناسان به ترتیب شامل 3/3، 3/93، 3/75 و 4/13 است. لذا نقاط ضعف و تهدیدها بیشتر وجود دارند. در عرصه بهره وری آب نقاط ضعف و تهدیدها، توجه بیشتر کارشناسان بهره وری را معطوف خود ساخته است. همچنین انحراف معیار محاسبه شده برای نقاط قوت، ضعف، فرصتها و تهدیدها بهترتیب برابر 0/98، 0/74، 0/74 و 0/76 است. اختلاف نظر قابل توجه کارشناسان در تحلیل وضعیت بهره وری آب، ضرورت برگزاری نشستهایی برای بارش فکری و رسیدن به اجماع نظر در برنامه ریزیهای بهبود بهره وری آب را مطرح میسازد.

کلیدواژه ها

تهدید، ضعف، فرصت، قوت.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.