ساختار پرسپکتیو در نگارگری ایرانی و نظریه ابصار ابن هیثم

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: پژوهش در هنر و علوم انسانی، دوره: 3، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_RAH-3-6_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1603
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پروانه دلفانی ارکسی

عضو هیات علمی گروه نقاشی دانشگاه زنجان و دانشجوی دکترای تاریخ تطبیقی و تحلیلی هنر اسلامی دانشگاه هنر

اسماعیل بنی اردلان

دکترای پژوهش هنر و دانشیار گروه پژوهش هنر، دانشگاه هنر

چکیده

آشنایی نقاشان دوره رنسانس با نظریه ابن هیثم پیرامون بینایی از جنبه طبیعی، منجر به شکل گیری پرسپکتیوخطی و ترسیم وقایع براساس نقطه تمرکز دید ناظر شد. این مطلب در نقطه مقابل ساختار پرسپکتیو درنگارگری ایرانی و غیاب آن از چشم ناظر فرضی قرار دارد. در این پژوهش توصیفی- تحلیلی مسیله اصلی یافتننقاط اشتراک میان نظریه ابصار ابن هیثم و ساختار پرسپکتیو در نگارگری ایرانی است. یافته ها گویای این هستندکه شیوه سنتی آموزش نقاشی در ایران، از نظر عملی براساس اصول هفت گانه ای قرار دارد که محدود کنندهساختار پرسپکتیو در نگارگری ایرانی بوده اند؛ و در نتیجه ساختار پرسپکتیو در نگارگری ایرانی تابع اصول وقواعدی از پیش تعیین شده است که براساس آنها همه عناصر بصری در روشنگرترین حالت ترسیم می شوند، و ازاین جهت با نظریه ابن هیثم پیرامون ادراک فاصله متعادل که یکی از شروط واضح دیدن عناصر مریی است، نقاط اشتراک دارد.

کلیدواژه ها

ابن هیثم، پرسپکتیو، نظریه ابصار، نگارگری ایرانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.