نیم نگاهی به نقش مولفه های کالبدی ساختار فضایی شهر در تحقق بخشی حس امنیت مبتنی بر نگرش جنسیتی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: نشریه علمی پژوهش در مهندسی عمران و معماری ایران، دوره: 2، شماره: 6
  • کد COI اختصاصی: JR_RACEA-2-6_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 350
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا رزمی

دانشجوی کارشناسی ارشد، مهندسی معماری، دانشگاه آزاد اسلامی، آزادشهر، ایران، عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان.

چکیده

امنیت از حقوق و نیاز های اولیه و لازمه رفاه انسانی است که تضمین کننده انسجام و یکپارچگی شهر است، و جنسیت مهم ترین مولفه های تاثیر گذار در بین ویژگی هایشخصیتی است. از آن جایی که فضاهای شهری ظرف و بستر تعاملات اجتماعی را تشکیل می دهند، وجود امنیت در این گونه فضا ها یکی از الزامات اساسی کیفیت زندگیمحسوب می شود و بایست بتوانند امنیت استفاده کنندگان خود را تامین نماید. این موضوع در ارتباط با بانوان که از جمله آسیب پذیرترین اقشار هر جامعه در رابطه باموضوع امنیت هستند، از جایگاه برجسته تری برخوردار است. امروز حضور زنان در فضاهای شهری با عوامل متعددی محدود می شود، این در حالی ست که دست یابی بهجامعه ای پایدار و عدالت محور بدون مشارکت و حضور فعال زنان امکان پذیر نیست، لذا آنان نیازمند تسهیلات خاصی از فضا هستند تا موجب افزایش اطمینان خاطر آنان ازحضور امن در فضاهای شهری شود. فقدان احساس امنیت زنان در فضاهای شهری بستری لازم را برای انجام نگارش پژوهش حاضر فراهم کرده است. از این رو پژوهشحاضر با روش توصیفی- تحلیلی و با هدف ارایه راهکارهایی جهت ایجاد فضاهای شهری ایمن و امن و امکان حضور فعال بانوان در فضاهای شهری به دور از اضطراب های محیطی فراهم شود شکل گرفته است که غالب مطالعات آن از نوع اسنادی (کتابخانه ایی) استوار بوده هر چند در بخش هایی نیز از مطالعات میدانی بهره برده شده است. نتایج کلیتحقیق حاکی از آن است که، هر چه میزان تردد زنان در پهنه فضاهای شهری بیشتر بوده میزان احساس امنیت بیشتری داشته اند و عوامل محیطی مانند کاربری اراضی،تنوع کاربری های پیرامون و ساعت های فعالیت آن ها و نیز مجاورت مکانی کاربری ها با افزایش حس امنیت بانوان رابطه ایی معنادار دارد.

کلیدواژه ها

امنیت، زنان، امنیت شهری، فضاهای عمومی، نگرش جنسیتی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.