تمایل به خورندگی یا رسوبگذاری و روند آن در منابع آب مناطق روستایی شهرستان کاشان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJHE-12-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 391
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مهدی هادی

مرکز تحقیقات کیفیت آب، پژوهشکده محیط زیست، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

زهرا ابوسعیدی

گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

حسن پاسالاری

گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف: رسوبگذاری و خورندگی باعث کاهش کیف ت آب و آسیب به تجهیزات لوله کشی درسیستم های تامین آب می شوند. در این مطالعه تمایل به خورندگی یا رسوبگذاری منابع آب زیرزمینیشامل چشمه، قنات، چاه های عمیق و نیمه عمیق در مناطق روستایی کاشان طی سال های 1381 تا 1392 مورد بررسی قرار گرفت.روش بررسی: بر مبنای پارامترهای pH ، دما، کلسیم، کربنات، بی کربنات، کل جامدات محلول، مقادیر شاخص های پایداری آب شامل لانژلیر (LSI)، رایزنار (RSI)، پوکوریوس (PSI) و همچنین مقدار و روند شاخص کمی پتانسیل ترسیب کربنات کلسیم (CCPP) به تفکیک منابع آب تعیینو تحلیل شد.یافته ها: مقدار متوسط شاخص های RSI ،LSI و PSI و CCPP به ترتیب برابر با 02 / 0± 41 / 0،6/99±0/03 ، 7/40±0/02 و 21/41±2/44 mg/L تعیین شد. براساس شاخص CCPP مقدارپتانسیل رسوبگذاری چشمه، قنات، چاه عمیق و نیمه عمیق به ترتیب برابر با 16 / 3± 23 / 17 ،15/66±1/38 ، 41/23±11/22 و 23/15±4/46 mg/L است. از سال 1381 تا 1392 شاخصCCPP افزایش محسوسی داشته به گونه ای که به طور میانگین 1/6mg/L در سال افزایش یافته است.نتیجه گیری: منابع آب منطقه رسوبگذار هستند به نحوی که این تمایل از بیشترین تا کمترین مربوط به چاه های عمیق، چاه های نیمه عمیق، چشمه و قنات است. مقدار تشکیل رسوب به ازای هر متر مکعب آب منطقه در حدود 21g برآورد شد ه شاید در افزایش رسوبات در جداره سیستم های توزیع آب مشکل ساز باشد. مدیریت برداشت آب در منطقه همراه با کاهش مقدار TDS در منابع آب (شاید از طریق کنترل تخلیه زه آب های کشاورزی)، در کاهش تمایل آب به رسوبگذاری موثر است.

کلیدواژه ها

شاخص های پایداری آب، خورندگی، رسوب گذاری، منابع آب زیرزمینی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.