ارز ابی ظرفیت گونه های درختی و درختچه ای در تجمع ذرات معلق هوا ی ((PM(2.5) ،PM(10 و (PM(0.2)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJHE-12-1_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 547
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مسعود حاتمی منش

گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران

ثمر مرتضوی

گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران

عیسی سلگی

گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران

احمد مهتدی

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران

چکیده

زمینه و هدف: امروزه حضور و افزایش ذرات معلق هوا یکی از عوامل جدی تهدید کننده سلامت انسانها است. در این میان درختان میتوانند به واسطه شاخ و برگ خود بستری مناسب برای تجمعذرات معلق هوا باشند. در این مطالعه به ارزیابی توان جذب ذرات معلق مختلف توسط برگ برخی ازگونه های درختی و درختچه ای در شهر اصفهان پرداخته شده است.روش بررسی: 12 گونه درخت و درختچه در 8 مکان شهر انتخاب و میزان ذرات معلق کل، (PM(10(PM(2.5 و (PM(0.2 سطح و موم های کوتیکول برگ با استفاده از روش شستشو با آب و کلروفرم توسطفیلترهای کاغذی 42μm ،91 و فیلتر پلی تترا فلویورواتیلن و ترازوی دیجیتالی اندازه گیری شد.یافته ها: نتایج نشان داد بیشترین و کمترین میانگین ذرات معلق مربوط به گونه های شاه توت وبید به میزان 5/ 23 ± 32 / 190 و (μg/cm(2؛ 4/42±11/9 است. روند تجمع کل ذرات معلق سطحبرگ به ترتیب از بیشترین به کمترین به صورت شاه توت > چنار > نارون> توت> عرعر > افرا > زبان گنجشک > خرزهره > اقاقیا > ارغوان > شمشاد > بید و در موم های کوتیکول در شاه توت > نارون > چنار > توت > افرا > عرعر > اقاقیا > ارغوان > زبان گنجشک > خرزهره > شمشاد > بید به دست آمد.نتیجه گیری: نتایج حاکی از آنست که توانایی گونه های مختلف درختی در جذب ذرات به ویژگی های مورفولوژیکی، فیزلوژیکی و اکولوژیکی برگ بستگی دارد. درنهایت بین گونه های مختلف شاه توت دارای بیشترین توانایی جذب ذرات معلق است.

کلیدواژه ها

آلودگی هوا، ذرات معلق، سطح برگ، موم های اپی کوتیکول

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.