بررسی اثر عصاره آبی ریزوم مرغ (Cynodon dactylon L. Pers) بر میزان فعالیت آنزیم کاتالاز کبد و کلیه و هیستوپاتولوژی بیضه در موشهای دیابتی

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوماهنامه فیض، دوره: 16، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_FEYZ-16-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 299
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آزاده اسکندری

کارشناس ارشد فیزیولوژی جانوری، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه

رضا حیدری

استاد، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه

فرخی

استادیار، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه

زهرا سلیمی

کارشناس ارشد فیزیولوژی جانوری، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه

چکیده

سابقه و هدف: گیاه مرغ با نام علمی .Cynodon dactylon L. pers یکی از گیاهانی است که جنبه های دارویی موثری برای آن قایلشده اند. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات عصاره آبی ریزوم این گیاه بر میزان فعالیت آنزیم کاتالاز بافت های کبد وکلیه و نیزتغییرات بافتی بیضه در موش های دیابتی می باشد.مواد و روش ها: در این مطالعه تجربی، 30 سر موش صحرایی نر بالغ در 5 گروه 6 تایی قرار گرفتند. به موش های گروه شاهد سرمفیزیولوژی تزریق شد. بقیه حیوانات با تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین با دوز 70mg/kg دیابتی شدند. به موش های دیابتی گروه سوم تا پنجم ، عصاره آبی ریزوم مرغ به ترتیب با دوزهای 50، 250 و 500mg/kg به مدت 4 هفته خورانده شد . بعد از پایان دوره تیمار فعالیت آنزیم کاتالاز در بافت های کبد و کلیه به روش Aebi اندازه گیری شد. برش های بیضه نیز رنگ آمیزی شده و مورد بررسی میکروسکوپی قرار گرفتند. نتایج: میزان فعالیت آنزیم کاتالاز در بافت های کبد و کلیه موشهای دیابتی درمان شده با عصاره در دوز 500mg/kg افزایش معنی داری نسبت به گروه دیابتی کنترل نشان داد (P< 0/05). در گروه دیابتی کنترل چروکیده شدن توبول ها و افزایش فضای بینابینی لوبول ها در بیضه قابل مشاهده بود. علایم مذکور در گروه های تحت تیمار با عصاره در مقایسه با گروه دیابتی کاهش چشمگیری نشان داد.نتیجه گیری: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که عصاره آبی مرغ اثرات مطلوبی بر میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی وتغییرات بافتی بیضه در جریان بیماری دیابت دارد.

کلیدواژه ها

دیابت شیرین، مرغ (.cynodon dactylon L)، استرس اکسیداتیو، کاتالاز، بیضه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.