کاربرد مدلهای پارامتری در تحلیل بقا در سرطان معده

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: دوماهنامه فیض، دوره: 13، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_FEYZ-13-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 462
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عبدالرضا رجایی فرد

دانشیار گروه اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز

بیژن مقیمی دهکردی

کارشناس ارشد اپیدمیولوژی مرکز تحقیقات بیماریهای گوارش و کبد دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

سیدحمیدرضا طباطبایی

استادیار گروه اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز

بهرام ضیغمی

استاد گروه اپیدمیولوژی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز

چکیده

سابقه و هد ف: مدل مخاطره متناسب کاکس، رایج ترین روش برای تجزیه و تحلیل اثر متغیرها بر روی زمان بقاء می باشد، اما ، تحت شرایطمعین مدل های پارامتری می توانند بر مدل کاکس برتری داشته باشند. در مطالعه حاضر با استفاده از مدل کاکس و جایگزین های پارامتری ازقبیل مدل وایبل، نمایی و لگ نرمال، عوامل م وثر بر بقاء بیماران مبتلا به سرطان معده، ارزیابی و کارآیی مدلها برای ارایه بهترین مدل مقایسه گردید.مواد و روشها: به منظور تعیین عوامل مستقل کاهنده بقا در سرطان معده، روش های پارامتری و نیمه پارامتری بر روی بیماران ثبت شده درمرکز ثبت تومور استان فارس اعمال گردید. مقایسه مابین مدل ها با استفاده از معیار آکاییکه (Akaike Information Criterion) صورت پذیرفت.نتایج: از 442 بیمار، 266 نفر درصد (60/2 درصد) در طول دوره فوت کرده بودند. نتایج تجزیه و تحلیل داد ه ها با استفاده از مدل کاکس و مدل های پارامتری تقریبا مشابه بود . بر اساس معیار آکا ییکه، مدل های وایبل و نمایی به ترتیب، با مقادیر 848 و 850 بهترین برازش را بر داده های بقاءداشتند. بیماران با سنین 75-60 و بیشتر از 75 سال در زمان تشخیص و همین طور درج ه تمایز یافتگی ضعیف تومور و وجود متاستاز در زمان تشخیص بیماری با خطر بالاتر مرگ همراه بودند (p< 0/05).نتیجه گیری: اگرچه نسبت مخاطره در مدل کاکس و مدل های پارامتری تقریبا مشابه بود ، ولی بر اساس معیارآکاییک ه ، مدل های وایبل و نمایی،مدل های بهتری برای تحلیل بقا می باشند.

کلیدواژه ها

سرطان معده، رگرسیون کاکس، مدلهای پارامتری، معیار آکاییکه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.