جداسازی، تکثیر و تمایز سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان خرگوش به سلول های رده استخوان، غضروف و چربی

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: دوماهنامه فیض، دوره: 11، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_FEYZ-11-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 650
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدرضا باغبان اسلامی نژاد

استادیار گروه سلول های بنیادی پژوهشکده رویان

حمید نظریان

مربی گروه سلول های بنیادی پژوهشکده رویان

چکیده

سابقه و هدف: تا به حال از سلول های بنیادی مزانشیمی خرگوش در چندین مطالعه مرتبط با سلول درمانی تجربی به ویژه بازسازی ضایعات استخوان و غضروف استفاده شده، در حالی که توان تمایز این سلول ها در محیط کشت کمتر مورد توجه قرار گرفته است. مطالعه ی حاضر به این موضوع می پردازد. مواد و روش ها: در مطالعه تجربی حاضر، با کشت نیم میلی لیتر مغز استخوان آسپیره شده از درشت نی خرگوش، سلول های بنیادی مزانشیمی آن استخراج و در طی چندین پاساژ تکثیر گردید. سلول های پاساژ 3، به مدت 21 روز در حضور مواد القا کننده تمایز، به استخوان چربی و غضروف کشت شدند و در پایان این مدت از نظر تمایز با رنگ آمیزی اختصاصی و RT-PCR بررسی گردیدند. نتایج: سلول های جدا شده از نظر ریخت شناسی، فیبروبلاستی بودند. این سلول ها، در کشت تمایز استخوان توده های استخوانی تشکیل دادند که با آلیزارین قرمز، قرمزرنگ شد. در کشت تمایز چربی، در سیتوپلاسم سلول ها قطرات چربی تجمع یافت. این قطرات با رنگآمیزی Oil red قرمز شدند. برش های تهیه شده از کشت تمایز غضروف، در رنگآمیزی تولوییدن آبی، خاصیت متاکرومازی داشتند. بر اساس نتایج PCR- RT، ژن های استخوانی شامل استیوکلسین، استیوپونتین و کلاژن نوع I، ژنهای بافت چربی شامل PPAR alpha ،LPL، PPAR gamma و ژن های سلول های غضروفی نظیر آگریکان، کلاژن نوع II و X به ترتیب در کشت تمایز به استخوان، چربی و غضروف بیان شدند. نتیجه گیری: در مجموع می توان گفت که سلول های بنیادی مزانشیمی جدا شده از مغز استخوان خرگوش از نظر توان تمایزی حداقل سه ظرفیتی بوده، قادرند به رده های استخوانی، چربی و غضروفی تمایز یابند.

کلیدواژه ها

سلول های بنیادی، مزانشیمی خرگوش، تمایز سلولی، چربی و غضروف

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.