معرفی میزبانهای جدید اعضای جنس Orthotospovirus از ایران

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نخستین کنگره بیماری شناسی گیاهی ایران
  • کد COI اختصاصی: PPC01_136
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 267
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین بیات

پژوهشکده گل و گیاه زینتی (محلات)- موسسه علوم باغبانی- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

عیسی ناظریان

پژوهشکده گل و گیاه زینتی (محلات)- موسسه علوم باغبانی- سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

اعضای جنس Orthotospovirus از مهمترین ویروسهای خسارت زا روی انواع گیاهان زراعی و زینتی محسوب میشوند. در سالهای اخیر گونه های جدیدی از اعضای این جنس روی برخی از میزبانهای زراعی و زینتی از ایران گزارش شده است. در بررسی گیاهان هیپستروم (آماریلیس/ گل نسرین) واقع در کلکسیون گیاهان زینتی پیازی پژوهشکده گل و گیاهان زینتی نشانه هایی شامل نقاط سبزرد متحدالمرکز با اندازه نسبتا بزرگ روی برگهای این گیاه مشاهده شد. نشانه هایی به صورت نقاط سبزرد حلقوی و نواحی بافت مرده بی شکل نیز روی برخی از این گیاهان مشاهده شد. همچنین روی برگ درختچه میخک هندی جمع آوری شده از استان مازندران هم نشانه های نقوش حلقوی سبزرد متحدالمرکز مشاهده شد. در آزمون سرولوژیکی DBIA با استفاده از آنتیبادی چند همسانهای ویروس لکه حلقوی زرد گوجه فرنگی (Tomato yellow ring virus-TYRV-t) واکنش تغییر رنگ شدیدی در نمونه میخک هندی مشاهده گردید، درحالیکه در مورد گیاهان هیپوستروم این واکنش منفی بود. در آزمون RT-PCR با استفاده از یک جفت آغازگر عمومی جنس (dTospo-F2/dTospo-R2) Orthotospovirus قطعهای به طول 300 جفت باز مربوط به قسمت از توالی ژن RdRp ویروس در همه نمونه های موردبررسی تکثیر شد. همچنین در نمونهای از گیاه هیپستروم، در آزمون RT-PCR با استفاده از آغازگر عمومی مربوط به تکثیر قسمتی از ژن نوکلئوکپسید گروه یوراسیایی توسپوویروسها (ER-AS-F/ER-R)، قطعهای با اندازه 800 جفت باز تکثیر شد. قطعات تکثیرشده تعیین ترادف و با استفاده از نرم افزار BLAST با توالیهای موجود در پایگاه داده های GenBank مقایسه شدند. نتایج تجزیه وتحلیل توالی های، وقوع ویروسهای سبزرد فلفل (Capsicum chlorosis virus-CaCV) و لکه زرد زنبق ( Iris yellow (spot cirus-IYSV را در گیاه هیپستروم تائید کرد. همچنین نتایج بررسی توالی به دست آمده از گیاه میخک هندی نشان داد که نشانه های مذکور ناشی از جدایهای از ویروس TYRV است. این اولین گزارش از آلودگی گیاه میخک هندی با TYRV در دنیا و نیز اولین گزارش از آلودگی گیاه هیپستروم با CaCV و IYSV از ایران است.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.