نخستین گزارش گونه های قارچ Fusarium همراه گیاه خشخاش در افغانستان

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نخستین کنگره بیماری شناسی گیاهی ایران
  • کد COI اختصاصی: PPC01_104
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 20478
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حبیب اله بهلول زاده

گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

حسین صارمی

گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

محمد جوان نیکخواه

گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

چکیده

گیاه خشخاش (Papaver somniferum L) یکی از گیاهان مهم دارویی دنیا به حساب می آید که در صنایع دارو سازی و پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد. برخی از گونه های خشخاش بصورت زینتی در اکثر کشور ها کشت گردیده و در صنایع غذایی از بذر آن استفاده میشود. گیاه خشخاش همواره میزبان آفات و بیماریهای متعددی بوده که یکی از بیماریهای مهم مربوط به گونه های جنس فوزاریوم میباشد. به منظور بررسی گونه های جنس فوزاریوم همراه با خشخاش در طی سالهای زراعی 1398-1397 از مزارع خشخاش در استان های مختلف افغانستان ( قندهار، هلمند، دایکندی و بامیان) نمونه های آلوده و مشکوک به آلودگی جمع آوری و پس از قرار دادن در پاکت های کاغذی به آزمایشگاه منتقل شدند. برای جداسازی عامل بیماری از بافت ریشه و طوقه گیاهی مورد نظر، قطعات 1 سانتی-متری با هیپوکلریت سدیم یک درصد به مدت 1دقیقه ضد عفونی گردید. سپس در آب استریل شده در مدت سه دقیقه شستشو و نگه داری شد. پس از آن قطعات مورد نظر به محیط اختصاصی PPA کشت شد. با گذشت 5-3 روز میسلیوم های توسعه یافته به منظور تولید اسپرودوشیوم روی محیط CLA در داخل انکوباتور درشرایط نور UV و نور فلورسنت بصورت متناوب 12:12 با دمای 24-25 درجه سلسیوس، قرار گرفتند. سپس به روش تک اسپور خالص سازی انجام و روی محیط CLA، PDA و SNA مورد شناسایی مورفولوژیکی قرار گرفت. از مجموع جدایه های بدست آمده (31.68%) F.equesiti، (17.82%) F. solani، F. (11.88%) incarnatum، (9.9%) F. verticillioides، (7.92% ) F. proliferatum، F. crookwellense(5.94%) F. redolens (7.92%) و (4.95%) F. F. oxysporum بدست آمد. قابل توجه میباشد که اولین بار گونه های جنسFusarium از کشور افغانستان گزارش می گردد.

کلیدواژه ها

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.