یادداشت تحقیقاتی بررسی آزمایشگاهی پدیده آبشستگی در اطراف پایه های مخروطی و هرمی شکل

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه هیدرولیک، دوره: 9، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JHYDAN-9-3_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 376
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه پوراحمدی

دانش آموخته کارشناسی ارشد سازه هایی دریایی، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی سهند تبریز

حبیب حکیم زاده

استاد دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی سهند، تبریز

چکیده

تحقیق حاضر به بررسی اثر پایه های مخروطی و هرمی شکل در کاهش پدیده آبشستگی می پردازد. در این مقاله، اثر پایه هایی با قطرهای متفاوت در سطح آب و بستر (شیب های جانبی متفاوت بین 1:60 تا 1:10) و سطح انسداد ثابت مورد آزمایش قرار گرفته است. نتایج داده های آزمایشگاهی برای دو شدت جریان (نسبت سرعت جریان به سرعت جریان بحرانی) 92/0 و 86/0 نشان می دهند عمق آبشستگی در اطراف پایه های مخروطی و هرمی در مقایسه با پایه های استوانه ای و مکعبی کمتر است. همچنین، مشاهده شد که برای شدت جریان 92/0 با ایجاد شیب بسیار ملایمی (1:60) در پایه های مخروطی عمق آبشستگی مطلق (بیشترین عمق آبشستگی اندازه گیری شده) و نسبی (نسبت حداکثرعمق آبشستگی اندازه گیری شده به قطر پایه روی بستر) به ترتیب حدود 8/15% و 1/25% نسبت به پایه های استوانه ای کاهش داشتند. برای همان شرایط در مورد پایه های هرمی نیز عمق آبشستگی مطلق و نسبی به ترتیب حدود 9/8% و 4/18% نسبت به پایه های مکعبی کاهش نشان داد. ولی برای پایه های با شیب تندتر و قطر بیشتر بر روی بستر، علی رغم در نظر گرفتن معیارهای محققان مختلف، دیواره های جانبی و گردابه های برخاستگی در پشت پایه در روند آزمایش تغییر ایجاد کرده و روند کاهشی عمق آبشستگی متوقف شد.

کلیدواژه ها

بررسی آزمایشگاهی, آبشستگی موضعی, مقطع متغیر, دیواره ی جانبی, گردابه های برخاستگی

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.