تاثیر نوع پوشش سیلوی کنار مزرعه و نحوه سرزنی ریشه بر ضایعات قندی چغندرقند

  • سال انتشار: 1386
  • محل انتشار: دوفصلنامه چغندرقند، دوره: 23، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRSB-23-1_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 270
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بابک بابائی

مربی پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

محمد عبداللهیان نوقابی

استادیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

حمید نوشاد

مربی پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.

سودابه مسعودی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

چکیده

انتخاب نوع پوشش به منظور جلوگیری از یخ زدگی و تاثیر سرزنی بر شدت تنفس چغندرقند در سیلو بسیار مهم است. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر نوع پوشش و نحوه سرزنی بر ضایعات کمی و کیفی چغندرقند در سیلوی کنار مزرعه در سال 1385 در منطقه کرج انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح اسپلیت پلات فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. کرت های اصلی شامل نوع پوشش سیلو (A) شامل: a1 = کلش گندم خردشده به ضخامت 15-10سانتی متر، a2= بقایای برگ زنی اندام هوایی چغندرقند با دست به ضخامت 15-10سانتی متر، a3= پوشش از جنس پلی پروپیلن ضدآب با قابلیت عبور هوا به ضخامت 55/0میلی متر و a4= سیلو بدون پوشش بود. کرت فرعی شامل ترکیبی از مدت زمان نگه داری در سیلو (B) به ترتیب:b1= 30روز و b2= 60روز، با نحوه سرزنی (C) ریشه چغندرقند به ترتیب: c1= سرزنی شده و c2= سرزنی نشده بودند. سیلوها در جهت شمالی-جنوبی با ابعاد عرض دو، ارتفاع یک و نیم و طول سه متر تشکیل شد. دمای سیلوها و محیط به طور روزانه توسط دماسنج حداقل و حداکثر قرائت شد. خصوصیات کمی و کیفی ریشه چغندرقند برای هر نمونه قبل و بعد از سیلو اندازه گیری شد. نتایج نشان داد میانگین روزانه ضایعات قندی چغندرقند برای 30 و 60 روز سیلو به ترتیب 489 و 279 گرم بر تن چغندرقند در روز بود که احتمالا ناشی از افزایش شدت تنفس در 30روز اول نسبت به کل60روز نگه داری است. میانگین دمای سیلوهای با پوشش، نسبت به سیلوی شاهد بیشتر و نوسانات شبانه روزی آن ها کمتر بود. ضایعات وزنی سیلوهای با پوشش به طور معنی داری از سیلوی بدون پوشش کمتر بود. درصدقند ملاس برآورد شده در سیلو با پوشش پروپیلن و کلش نسبت به سایر تیمارها به طور معنی داری کمتر بود. میانگین ضایعات قندی در ریشه های سرزنی نشده حدود 88 گرم بر تن در روز کمتراز چغندرقند سرزنی شده بود. بنابراین توصیه می گردد، برای تشکیل سیلوی کنار مزرعه در مناطق، چغندرکاری که دارای آب و هوای مشابه با منطقه کرج می باشند، چغندر قند بعداز برداشت بدون سرزنی و فقط با قطع کامل دمبرگ ها در سیلو قرار گیرند و پیشنهاد می شود سیلو با پوشش پروپیلن یا پوشش کلش پوشانده شود.

کلیدواژه ها

پروپیلن, چغندرقند, سرزنی, سیلوی کرج, کنار مزرعه, کلش, نوع پوشش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.