ردیابی و تغییرات جمعیت عوامل بیماری زای گیاهی در پساب کارخانه قند و مزارع چغندرقند آبیاری شده با پساب در استان کرمان

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دوفصلنامه چغندرقند، دوره: 24، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRSB-24-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 468
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

غلامرضا برادران

مربی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی

محمد مهدی امینایی

مربی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان ، ایران

محمدعلی جواهری

مربی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی کرمان ، ایران.

چکیده

ریشه های چغندرقند به همراه خاک چسبیده به آن پس از برداشت جهت فرآوری به کارخانه های قند حمل شده و در اولین مرحله توسط فشار آب شستشو می شوند. آب گل آلود حاصل از شستشوی ریشه ها به عنوان پساب کارخانه توسط کانال به مزارع منطقه انتقال یافته و جهت آبیاری مورد استفاده قرار می گیرد. با توجه به امکان انتقال عوامل بیماری زا توسط خاک و آب، طی سال 1384یک بار در هفته در زمان فعالیت کارخانه قند بردسیر از پساب کارخانه نمونه برداری شد و نمونه ها همان روز به آزمایشگاه منتقل گردید. جداسازی عوامل بیماری زا از هر نمونه پساب با استفاده از روش طعمه گذاری با برگ مرکبات و استفاده از ریشه های سالم چغندرقند، آبیاری گیاهچه های چغندرقند با پساب کارخانه، کشت روی محیط انتخابی PARPHو کشت قطرات پساب روی محیط های  PDA,CMA,NA,MAو WA  انجام شد. جداسازی نماتدها با ریختن پساب در الک با مش های مختلف انجام شد. با استفاده از روش های فوق قارچ های Fusarium oxysporum, Fusarium sp., Rhizopus stolonifer, Penicillium spp., Aspergillus spp., Pythium  aphanidermatum Pythium sp., Phytophthora cryptogea, Ph.drechsleri, Mucor sp.  Rhizoctonia solani,Geotrichum sp.  , باکتریErwinia carotovora و سیست های نماتدHeterodera schachtii جداسازی گردید و بیماری زایی این عوامل بر روی گیاه چه و برش های ریشه چغندرقند اثبات گردید. بررسی تغییرات جمعیت عوامل بیماری زا با استفاده از روش طعمه گذاری با برگ مرکبات و کشت قطرات پساب روی محیط های MA,NA, و PDA انجام شد. نتایج حاصل نشان داد قارچ های خانواده Pythiaceae و باکتری Erwinia carotovora در ابتدای دوره فرآوری دارای جمعیت بیشتری در پساب بوده  و جمعیت قارچ های   Alternaria alternata ، Rhizoctonia solani و   spp.  Fusariumدر طی دوره نمونه برداری یکنواخت بود. جمعیت قارچ هایPenicillium spp., Rhizopus stolonifer, Aspergillus spp., Mucor sp. وGeotrichum sp. در اواخر دوره نمونه برداری افزایش داشت. جمعیت سیست های نماتدHeterodera schachtii در دوره نمونه برداری متغیر بود. عوامل بیماری زای فوق از مزارع تحت آبیاری با پساب نیز جداسازی گردید.

کلیدواژه ها

پساب, تغییرات جمعیت, چغندرقند, عوامل بیماریزا, کارخانه قند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.