بررسی ترجیح میزبانی و تغذیه لاروهای پروانه برگ‪خوار در چهار رقم چغندرقند در شرایط آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: دوفصلنامه چغندرقند، دوره: 26، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRSB-26-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 376
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباس محمدی خرم آبادی

مربی پژوهشی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب

احمد ارزانی

استاد گروه زراعت واصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران.

چکیده

پروانه برگ‪خوار چغندرقندSpodoptera littoralis (Boisduval)  یکی از حشرات خسارت‪زای مهم چغندرقند در جنوب ایران است. استفاده از میزبان مقاوم یکی از اجزاء مهم مدیریت تلفیقی این آفت محسوب می‪شود. با توجه به مشکلات ناشی از ارزیابی مزرعه‪ای مقاومت رقم‪های چغندرقند، در تحقیق حاضر از دیسک‪های برگی و برگ کامل بریده‪شده چهار رقم چغندرقند شامل 7232، رسول، شیرین و جلگه در شرایط آزمایشگاهی استفاده شد. آزمون ترجیح میزبانی لاروهای نئونات با دیسک‪های برگی دایره‪ای شکل به قطر 15 میلی‪متر روی کاغذ صافی در داخل تشتک پتری به قطر 10 سانتی‪متر در پنج تکرار و با رهاسازی 20 لارو صورت گرفت. در آزمایش بررسی خسارت لاروها روی رقم‪های چغندرقند، میزان خوردگی برگ کامل بریده‪شده در محیط آگار آگار سه درصد داخل بشر 500 میلی‪لیتری در قالب طرح بلوک‪های کامل تصادفی با چهار تکرار و پنج لارو اندازه‪گیری شد. پایان آزمایش زمانی بود که اولین برگ بیش از 90 درصد مورد تغذیه قرار گرفت. درصد بقاء لاروها، وزن کل لاروها و متوسط وزن لاروها در هر بشر در پایان آزمایش اندازه‪گیری شد. نتایج نشان داد اگرچه رقم‪های موردآزمایش از نظر ترجیح میزبانی لاروهای سن یک حشره تفاوت معنی‪داری نداشتند، ولی اختلاف میانگین خسارت لاروها روی رقم‪های آزمایشی معنی‪دار (P< 0.05) بود. رقم‪های 7232 و جلگه با میانگین 25/5 و رقم شیرین با میانگین 5/8 به‪ترتیب کمترین و بیشترین میزان خسارت را نشان دادند. درصد بقاء و وزن لاروها در رقم‪ها تفاوت معنی‪داری نداشت. با توجه به نتایج این مطالعه، ضمن ادامه تحقیقات در این زمینه، می‪توان از روش برگ‪بریده در زمان کوتاه و با هزینه کم جهت ارزیابی گسترده و غربال ژرم‪پلاسم چغندرقند استفاده کرد.

کلیدواژه ها

برگ‪بریده, ترجیح میزبانی, چغندرقند, دیسک‪های برگی, مقاومت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.