تاثیر روش‎های مختلف آبیاری و نیتروژن بر عملکرد کمی و کیفی چغندرقند

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: دوفصلنامه چغندرقند، دوره: 28، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JRSB-28-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 466
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آژنگ جاهدی

مربی پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان

عباس نوروزی

کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان

مهدی حسنی

کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان

فرحناز حمدی

کارشناس ارشد موسسه تحقیقات چغندر قند- کرج

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی اثر روش‎های مختلف آبیاری و مقادیر مختلف کود نیتروژن بر برخی صفات کمی و کیفی چغندرقند، به‎صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک‎های کامل تصادفی با 12 تیمار و سه تکرار در سال‎های84 و85 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اکباتان (همدان) به اجرا در آمد. جهت کشت از رقم منوژرم رسول استفاده شد. روش‎های آبیاری شامل نشتی (هیدروفلوم)، بارانی (کلاسیک) و قطره ای (تیپ) درکرت های اصلی و مقادیرکود نیتروژن در چهار سطح صفر،120، 180 و240 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار درکرت های فرعی قرار گرفت. نتایج به‎دست آمده، اثر متقابل معنی‎دار تیمارهای آبیاری و کود نیتروژن، بر تمام صفات اندازه‎گیری شده را به جز عیارقند، قند قابل استحصال و ملاس نشان داد. حداکثر عملکرد ریشه در روش آبیاری بارانی با مصرف 240 کیلوگرم نیتروژن، و 61/101 تن در هکتار به‎دست آمد. درحالی که حداکثر عملکردریشه در آبیاری نشتی با سطوح 180 و240 کیلوگرم و در روش قطره‎ای در سطح 180 کیلوگرم نیتروژن حاصل شد. در این تحقیق میزان کود نیتروژن مناسب در روش‎های آبیاری بارانی، نشتی و قطره‎ای به ترتیب 240 ، 180 و 180 کیلوگرم در هکتار تعیین شد. حجم آب مصرفی در روش قطره‎ای در حدود 50 درصد کمتر از روش نشتی بوده و عملکرد آن با عملکرد روش نشتی در یک گروه آماری قرار داشت، لذا توصیه می‎گردد جهت کاهش مصرف اب بدون کاهش عملکرد از این روش (آبیاری قطره‎ای) استفاده گردد.

کلیدواژه ها

آبیاری, بارانی, چغندرقند, خواص کمی و کیفی, نشتی و تیپ, نیتروژن

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.