رگرسیون فازی رویکردی نوین در پیشبینی تراز سطح آب زیرزمینی (مطالعه موردی: آبخوان نیشابور)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دومین همایش ملی مدیریت منابع آب نواحی ساحلی
  • کد COI اختصاصی: NCCLWRM02_054
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 427
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سپیده زراعتی نیشابوری

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بیرجند

محسن پوررضابیلندی

استادیار، - گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بیرجند

عباس خاشعی سیوکی

دانشیار، - گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بیرجند

علی شهیدی

دانشیار، - گروه علوم و مهندسی آب، دانشگاه بیرجند

چکیده

آبهای زیرزمینی، همواره به عنوان یکی از منابع مهم و عمده در تامین آب شرب و کشاورزی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک مطرح بوده اند. دشت نیشابور نیز استفاده از آبهای زیرزمینی را به عنوان مهمترین و درعینحال تنها منبع تولید آب شیرین پیشرو دارد. لازمه دستیابی به مدیریت جامع و پایدار منابع آب زیرزمینی، شناخت رفتار سیستم و پیشبینی نوسانات سطح آن در آینده میباشد. بهره برداری بیشازحد و کاهش تغذیه سبب ایجاد متوسط افت 74 سانتی متر در سال شده است. لذا در پژوهش حاضر از اطلاعات 57 چاه مشاهدهای از سال 1370 تا 1388 استفاده شد. پارامترهای تراز آب، حجم آب تخلیه شده استحصالی و میانگین بارندگی ماهیانه با اعمال تاخیر زمانی یک تا دوماهه به عنوان ورودی مدل در نظر گرفته شده و کارایی رهیافت نوین رگرسیون فازی با طراحی مدلی که در آن ضرایب فازی بوده و ورودی و خروجی مشاهدهای غیر فازی میباشد، در پیش بینی تراز سطح ایستابی آبخوان دشت نیشابور مورد ارزیابی قرار گرفت. نمودار رگرسیون فازی رسم شد و نتایج پژوهش نشان داد که با توجه به شاخصهای ارزیابی مدل، پایینترین دقت در دیماه با RMSE و R2 به ترتیب 6/68 و 0/45 و بالاترین دقت پیشبینی در ماه خرداد با RMSE و R2 به ترتیب 6/05 و 0/93 مشاهده شده است.

کلیدواژه ها

آب زیرزمینی، رگرسیون فازی، تراز سطح ایستابی، دشت نیشابور

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.