بررسی نقش سازنده های زمین شناسی در استقرار و تراکم بادام کوهی در مناطق خشک (مطالعه موردی: حوزه آبخیز حضرآباد، استان یزد)

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین همایش ملی منابع طبیعی و توسعه پایدار در زاگرس
  • کد COI اختصاصی: NRSTZAGROS02_119
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 808
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه تیموری

کارشناس ارشد آبخیزداری، گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد

سیدزین العابدین حسینی

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد

محمدرضا اختصاصی

استاد گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد

اصغر زارع چاهوکی

استادیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و کویرشناسی، دانشگاه یزد

چکیده

تفاوت در تراکم و استقرار گونه های گیاهی در مناطق اقلیمی یکسان بیانگر تاثیر عوامل ژئومرفولوژی از جمله نوع سازند، ساختار زمین شناختی، خاک، شکل زمین و شکل فرسایش می باشد. با توجه به این که بزرگترین عامل محدود کننده رشد گیاهان در مناطق خشک، خشکی به صورت کمبود آب و یا به صورت محدودیت فیزیولوژیک آن می باشد، تحت شرایط اقلیمی یکسان در مناطق خشک میزان موفقیت سنگ شناسی مختلف در جذب و نگهداشت آب عامل کلیدی موثری در ایجاد پتانسیل متفاوت بر روی واحدهای سنگ شناسی مختلف جهت استقرار پوشش گیاهی و خصوصا پوشش گیاهی درختی و درختچه ای می باشد. در این تحقیق تراکم و درصد پوشش گونه درختچه ای بادام کوهی در سه سازند سلطانیه، کهر و کواترنری بررسی شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که تراکم و ا ستقرار گونه درختچه ای بادام کوهی با واحدهای سنگی ارتباط نزدیکی دارد. بطوریکه در سازند سلطانیه (سنگ های رسوبی آهکی) به علت وجود درز و شکاف و نقشی که در تامین رطوبت مورد نیاز گیاه دارد، تراکم درختچه بادام کوهی بیشتر است. در سازند کهر (شیل و ماسه سنگ) که درز و شکاف ابعاد کمتری دارد عمدتا گونه های بوته ای که نیاز آبی کمتری دارند، استقرار دارد و نهایتا آبرفت های کواترنری فاقد گونه درختچه ای بادام کوهی می باشد.

کلیدواژه ها

زمین شناسی، پوشش گیاهی، رطوبت، خضرآباد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.