نقش استات حدواسط تنظیم یونی در توت فرنگی در شرایط تنش شوری

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: یازدهمین کنگره علوم باغبانی ایران
  • کد COI اختصاصی: BAGHBANI11_579
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 945
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا میرفتاحی

دانشجوی دکتری علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

سعید عشقی

استاد بخش علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

چکیده

جهت بررسی اثر استات در شرایط تنش شوری بر قابلیت تنظیم یونی توتفرنگی، سطوح کلرید سدیم (صفر و 40 میلیمولار) در محلول هوگلند به مدت 3 ماه تیمار شدند. جهت بررسی نقش استات تیمارهای مختلف شامل آمونیوم کربنات 0/5) میلیمولار)، آمونیوم استات (در دو غلظت مختلف 0/1 و 1 میلیمولار) و اسید استیک 1) میلی مولار) به صورت محلول پاشی استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین میزان غلظت سدیم در شرایط تنش شوری در تیمارهای شوری بود که تفاوت معنیداری با یکدیگر نداشتند. از سوی دیگر کمترین غلظت در تیمارهای بدون تنش شوری بودند. از سوی دیگر بیشترین میزان غلظت کلر در شاخساره در تیمارهای آمونیوم کربنات و شوری به تنهایی به ترتیب 42/50) و 40/50 میلیگرم در گرم وزن خشک) بود و کمترین آن در تیمارهای استات شامل آمونیوم استات و اسید استیک به ترتیب به میزان 10/00 و 10/50 میلیگرم در گرم وزن خشک مشاهده شد. از سوی دیگر بیشترین و کمترین غلظت پتاسیم در شرایط تنش شوری در تیمارهای آمونیوم استات 43/20) میلیگرم در گرم وزن خشک) و آمونیوم کربنات 15/90 ) میلیگرم در گرم وزن خشک) بود. همچنین بیشترین و کمترین غلظت آمونیوم در تیمارهای آمونیوم استات 0/24) نانومول بر میکرولیتر) و تنش شوری به تنهایی 0/06) نانومول بر میکرولیتر) به ترتیب بود. به عنوان نتیجهگیری میتوان عنوان نمود که اگرچه تنش شوری باعث بیشتر شدن میزان غلظت عناصر سدیم و کلر در برگهای گیاهان شد ولی از سوی دیگر حضور استات از یک سو و افزایش میزان پتاسیم از سوی دیگر میتواند بهعنوان نقش مثبت در جهت بهبود شرایط تنش شوری در گیاهان نقش داشته باشد.

کلیدواژه ها

آمونیوم استات، اسید استیک ، کلرید سدیم، آمونیوم، پتاسیم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.