بررسی موارد حیوان گزیدگی در شهرستان بویراحمد استان کهگیلویه و بویراحمد طی سالهای 1395-1397

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوازدهمین همایش تازه های علوم بهداشتی کشور
  • کد COI اختصاصی: IHSC12_154
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 420
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن عسکرپور

دانشجوی کارشناسی ارشد، رشته اپیدمیولوژی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی یزد، یزد، ایران.

مسعود امیری

گروه مدیریت بیماری ها، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران

عطااله خدامرادی

گروه مدیریت بیماری ها، معاونت بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

زمینه و هدف: حیوان گزیدگی یک مسئله مهم بهداشت عمومی در سراسر دنیا می باشددکه باعث انتقال بیماری هاری می شود که از مهم ترین بیماری های مشترک حیوان و انسان است. هدف از این مطالعه بررسی موارد حیوان گزیدگی در شهرستان بویراحمد استان کهگیلویه و بویراحمد می باشد.روش کار: این مطالعه یک مطالعه توصیفی – مقطعی می باشد، که بر روی کل موارد حیوان گزیده طی سالهای 1395-1397 که در مرکز بهداشت شهرستان بویراحمد ثبت شده بود، انجام گرفت. داده ها پس از جمع آوری در نرم افزار Excel2010 توسط نرم افزار SPSS نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها: تعداد موارد حیوان گزیده طی مدت مطالعه 1202 نفر بود، که %70/5 موارد مرد و %29/5 موارد زن بودند. میانگین سنی افراد حیوان گزیده 29/12±20/01 بود. بیشترین گزش در فصل تابستان اتفاق افتاده بود. %72/5 موارد در مناطق روستایی و %27/5 موارد در مناطق شهری صورت گرفته بود. شغل اکثر افراد حیوان گزیده((%28/6 آزاد بود. بیشترین مورد حیوان مهاجم (%77/8) را سگ به خود اختصاص داده بود. هم چنین بیشترین محل گزش((%60/7 در اندام های تحتانی صورت گرفته بود. %94/4 از موارد کمتر از 48 ساعت جهت دریافت درمان به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه نموده بودند.نتیجه گیری: با توجه به اهمیت حیوان گزیدگی، جهت کنترل و پیشگیری آن اجرای برنامه های آموزشی جهت بالا بردن سطح آگاهی مردم به خصوص روستاییان، همکاری بین بخشی سازمان های ذی ربط و هم چنین واکسیناسیون سگ های صاحبدار و قلاده سازی و عقیم سازی حیوانات ولگرد لازم و ضروری به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

کهگیلویه و بویراحمد، حیوان گزیدگی، هاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.