بررسی و ارتقای فرایند اندازه گیری فشار خون در مجتمع های سلامت شهر تبریز- 1396

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دوازدهمین همایش تازه های علوم بهداشتی کشور
  • کد COI اختصاصی: IHSC12_119
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 434
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سولماز عظیم زاده

دانشجوی دکترای تخصصی، رشته سیاست گذاری سلامت، قطب علمی آموزشی مدیریت سلامت ایران، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز.

جعفرصادق تبریزی

استاد گروه آموزشی مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی،دانشگاه علوم پزشکی تبریز

چکیده

زمینه و هدف: فشاری خون یکی از مشکلات بهداشت عمومی درجهان می باشد که 6 تا %25 جمعیت بزرگسال جهان درگیر ان است. اندازه گیری فشار خون یک از شایع ترین تکنیک های مورد استفاده درتشخیص و مداخله مشکلات بهداشتی و درمانی است درحالیکه یکی از مهمترین مشکلات اغلب پزشکان و تیم سلامت، اندازه گیری صحیح و دقیق فشارخون بیماران می باشد. بنابراین این مطالعه با هدف بهبود و ارتقای فرایند اندازه گیری فشار خون در مجتمع های سلامت شهر تبریز طراحی گردید.روش کار: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مداخله ای بود که از فروردین تا دی ماه سال 96 در مجتمعهای سلامت خصوصی و دولتی شهر تبریز با هدف ارزیابی تطابق فرایند فشارخون با استانداردهای مربوطه و در صورت نیاز بهبود و ارتقای فرایند انجام شد. محل پژوهش مرکز دولتی سلامت مهرگان و مرکز خصوصی سلامت چشم انداز بود. حجم نمونه با استفاده از مطالعات مشابه و فرمول های آماری با حداکثر خطای 0/07، 196 نفر محاسبه شد که به صورت نمونه گیری در دسترس از میان تمام افراد تحت پوشش که برای دریافت خدمت به مراکز سلامت مراجعه می کردند، انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این مطالعه چک لیستی متشکل از 18 سوال که براساس استاندارد های دفتر بیماری های غیر واگیر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، طراحی بود. در مرحله اول مطالعه مداخله ای با عنوان برگزاری کارگاه توجیهی برای مراقبین سلامت با همکاری و مشارکت دفتر بیماری های غیرواگیر مرکز بهداشت استان آذربایجان شرقی طراحی و انجام شد و سپس فرایند مذکور در دو مرکزسلامت، مجددا توسط پژوهشگران ارزیابی شد تا اثربخشی مداخله انجام شده بررسی گردد.یافته ها: نتایج مطالعه نشان می دهد که به طور کلی میزان تطابق فرایند اندازه گیری فشارخون با استانداردها در مرکز سلامت مهرگان قبل ازمداخله %74/07 و بعد از انجام مداخله %82/48 و درمرکز سلامت چشم انداز قبل ازمداخله 71%/82 و بعد از انجام مداخله %81/63 می باشد که حاکی از %9/26 ارتقا در مرکز سلامت مهرگان و %9/81 ارتقا در مرکز سلامت چشم انداز می باشد که نشان از اثربخش بودن مداخله و ارتقای فرایند اندازه گیری فشار خون در مجتمع های سلامت می باشد.نتیجه گیری: به طور کلی وضعیت فرایند اندازه گیری فشارخون در مجتمع های سلامت قابل قبول می باشد و همچنین با توجه به نتایج به دست آمده اثربخشی مداخله انجام شده محسوس و ملموس می باشد، لیکن امید است با تلاش بیشتر و پایش مستمر فرایند، وضعیت موجود هرچه بیشتر بهتر و مطلوب تر گردد.

کلیدواژه ها

اندازه گیری فشارخون، مجتمع سلامت، استانداردهای وزارت بهداشت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.