بررسی نوسانات جمعیتی دو گونه غالب کل و بر و قوچ و میش در منطقه شکار ممنوع کلیلاق و عوامل موثر بر آن

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی مهندسی محیط زیست و منابع طبیعی
  • کد COI اختصاصی: EICONF05_047
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 758
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه طباطبائی یزدی

عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد

جواد ستوده

دانشجو کارشناسی محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

منطقه شکارممنوع کلیلاق با وسعت 41073 ھکتار در 25 کیلومتری شھرستان فریمان واقع گردیده است. دارای میزان بارندگی بیش از 250 میلی متر در مناطق مرتفع و کمتر از 200 میلی متر در مناطق پست است. این منطقه به دلیل وجود گونه های شاخص جانوری شامل قوچ وحشی، کل و بز و انواع گونه ھای جانوری و پرندگان شکاری و وضعیت مطلوب زیستگاھی به عنوان یکی از مھم ترین زیستگاه ھای حیات وحش در سطح استان مطرح است به طوری که در سال 1389 به عنوان منطقه شکارممنوع اعلام گردید. بر اساس آمار جمعیتی دو گونه کل و بز و قوچ و میش طی دوره 12 ساله و ھمچنین با توجه به آمار بارندگی سالانه منطق میزان ھمبستگی جمعیت این دو گونه با میزان بارندگی سالانه و نیز نوسانات جمعیتی این گونه ھا در سال ھای مختلف مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این مطالعه علاوه بر نمایش نوسانات بسیار شدید جمعیت برای ھر دو گونه مطالعه شده، ھمبستگی ضعیفی را بین میزان بارندگی سالانه و فراوانی جمعیت ھا بر اساس سرشماری ھای سالانه توسط سازمان حفاظت محیط زیست نشان داد. از آنجا که جمعیت ھای قوچ و میش و کل و بز با مناطق شکارممنوع بزد و ژرف در تبادل ھستند تفاوت زمانی سرشماری می تواند مربوط به علت جابجایی ھای فصلی جانوران بین مناطق تفاوت چشمگیری در آمار سرشماری ھا را باعث شود. با توجه به اھمیت این منطقه در حفظ تنوع زیستی و غنای گونه ای، پتانسیل ارتقاء سطح حفاظتی این منطقه به منطق حفاظت شده وجود دارد. در گذشته نیز بارھا پیشنھاد ارتقاء منطقه مطرح بوده که به دلیل وجود عوامل مختلف تخریب تھدیدکننده جمعیت ھا به خصوص وجود محدوده ھای معدنی، چرای دام، تغییرات ھیدرولوژیکی و تخریب پوشش گیاھی تاکنون محقق نگردیده است.

کلیدواژه ها

تنوع زیستی، جمعیت، حیات وحش، خراسان رضوی، منطقه حفاظت شده

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.