تبیین زیرساختار های ایدئولوژیک و ساختاری گروه تکفیری - تروریستی داعش

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: مجله مدیریت و پژوهش های دفاعی، دوره: 15، شماره: 83
  • کد COI اختصاصی: JR_IHU-15-83_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 609
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا شاهقلیان قهفرخی

دانشگاه جامع امام حسین علیه السلام

علی اکبر رستمی

دانشگاه جامع امام حسین(ع)

چکیده

هدف این پژوهش بررسی تحلیلی زیرساختار های معرفتی و ساختاری گروه تکفیری تروریستی داعش و زمینه های تاریخی پیدایش جریانهای سلفی و هم چنین بررسی اهداف، راهبردها و رویکرد های عملیاتی این گروه تروریستی و فراز و نشیب های این گروه از تشکیل آن تا ادعای خلافت است. با توجه به ماهیت موضوع و در مسیر پاسخگویی به پرسش اصلی و فرعی در این مقاله از روش توصیفی تحلیلی به منظور بررسی موضوع استفاده شده است که از نظر نوع تحقیق در دسته پژوهشهای نظری کاربردی قرار دارد. روش و ابزار گردآوری اطلاعات و داده ها نیز به شیوه کتابخانه ای اسنادی و منابع اینترنتی است. با تجزیه و تحلیل پرسش اصلی این مقاله، که عملکرد و زیرساختهای ایدئولوژیکی و ساختاری گروه تکفیری و تروریستی داعش در سایه تحولات اخیر منطقه غرب آسیا چگونه تبیین می شود است پاسخ روشنی برای دو متغیر ساختار و ایدئولوژی در گروه داعش داده شد. نتایج تحقیق نشانگر این است که اطلاق اندیشه سیاسی بر مجموعه اعتقادی و ایدئولوژی داعش بازتولید افکار و اندیشه وهابیت، القاعده و گروه های افراطی است؛ زیرا مبانی نظری و فکری داعش را نمی توان از افکار سلفیان متاخر و وهابیت جدا انگاشت و نیز در بحث ساختار و تشکیلات داعش می توان گفت که ساختار این گروه، هرمی و نیز دو وجهی، مرکب از ساختار سلسله مراتبی و شبکه ای است و در بررسی عملکرد داعش که از اهداف آن نیز جدا نیست، می توان به بازیچه بودن و دنبال کننده منافع غرب اشاره کرد.

کلیدواژه ها

داعش, جریان های سلفی, زیرساختار های ایدئولوژیکی و ساختاری, تاکتیک های داعش

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.