بررسی و مقایسه ارقام و لاین های امیدبخش کنجد در منطقه مغان با استفاده از تجزیه همبستگی و خوشه بندی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی و ششمین کنفرانس ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم
  • کد COI اختصاصی: NCOCA06_101
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 461
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیدکریم ایرانی تکله

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

حسین زینل زاده تبریزی

استادیار پژوهشی، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل، سازمان تحقیقات، ترویج و آموزش کشاورزی، اردبیل (مغان) ایران

سلیم فرزانه

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

احمد توبه

گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

چکیده

به منظور بررسی و مقایسه ارقام و لاین های امیدبخش کنجد در منطقه مغان با استفاده از تجزیه همبستگی و خوشه بندی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در منطقه مغان درسال 1397 به اجرا در آمد. جهت اجرای آزمایش برترین لاین های انتخابی ( 14 لاین) بعلاوه برترین رقم موجود (اولتان) بعنوان شاهد در نظر گرفته شد. بر اساس تجزیه همبستگی نیز، مشاهده شد که صفت صفت زمان رسیدن 10 کپسول با صفات طول دوره رویش، تعداد گل در محور و عملکرد دانه دارای همبستگی مثبت و معنی دار بود و صفت وزن هزار دانه با عملکرد دانه دارای همبستگی مثبت و معنی دار بود. با کلاستر بندی انجام شده، ارقام و لاین های مورد بررسی در 4 گروه قرار گرفتند. در گروه اول ارقام و لاین های شماره 14، 11، 8، 12، 9 و 6 میانگین عملکرد 1608 گرم قرار گرفتند که رقم شاهد اولتان نیز در این گروه و با عملکرد نسبتا خوب قرار دارد. گروه دوم ارقام و لاین های شماره 4، 7، 2، 13، 15، 1 و 5 با میانگین عملکرد متوسط (1252 گرم)، گروه سوم با یک لاین شماره 3 (Sis * M-19* Haj) با بالاترین عملکرد (1817 گرم) بود و در گروه چهارم نیز لاین شماره 10 قرار گرفت که دارای کمترین مقدار عملکرد ( 989 گرم) در بین لاین ها و ارقام مورد مطالعه بود.

کلیدواژه ها

کلاستربندی ، همبستگی، ارقام و لاین ها، عملکرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.