مکان یابی محل استقرار موانع صوتی در معابر اصلی شهر کرج با استفاده از روش تاپسیس

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: پژوهشنامه حمل و نقل، دوره: 16، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_TRJ-16-2_010
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1456
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهره عیسی خان بیگی

گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

مظاهر معین الدینی

محیط زیست دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران

افشین دانه کار

گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، تهران، ایران

چکیده

امروزه تعیین محل مناسب جهت اجرای پروژه، می تواند از مهم ترین عوامل موفق بودن آن است. این پژوهش با هدف مکان یابی موانع صوتی شهر کرج انجام شده است. در این پژوهش، معیارها و زیرمعیارهای مهم مکان یابی موانع صوتی تعیین و در مرحله بعد نقشه های استاندارد شده هر یک تهیه شد. با استفاده از مقایسه زوجی وزن هر یک از معیارها و زیرمعیارها تعیین شد. سپس با استفاده از روش ترکیب خطی وزنی (WLC)، گزینه های دارای شایستگی لازم برای استقرار موانع صوتی به دست آمدند. سپس با بازید میدانی، اندازه گیری شدت تراز صوتی و بررسی امکان نصب، در نهایت نه محور ارتباطی یا معبر انتخاب شدند. در مرحله بعد با استفاده از روش تاپسیس (TOPSIS)، 9 محور منتخب اولویت بندی شدند. نتایج این تحقیق نشان داد مهم ترین معیارها برای مکان یابی موانع صوتی به ترتیب معابر شهری، تراز معادل صوت، ترافیک شهری، نوع کاربری، تراکم جمعیت، مراکز حساس به صوت، فاصله کاربری تا بر معابر، توپوگرافی (شیب)، ارتفاع ساختمان ها و پوشش گیاهی هستند. بیشترین تراز صوت اندازه گیری شده به ترتیب مربوط به محور دوم (M2) در منطقه دو شهرداری کرج، محور اول (M1) در منطقه یازده و محور پنجم M5)) در منطقه پنج بود. با توجه به اولویت بندی 9 محور ارتباطی، ارجحیت برای نصب مانع به ترتیب برای چهار محور نخست عبارت از محور نهم (M9) واقع در بلوار گلشهر و بلوار دانش، محور هفتم (M7) بلوار شهید رجایی – ظفر، محور ششم (M6) بلوار علامه جعفری- بلوار جمهوری اسلامی – ارس و محور دوم (M2) آزادراه کرج- قزوین، محور پل فردیس تا بلوار گلشهر است. نتایج این پژوهش می تواند برای استقرار موانع صوتی مورد توجه صاحب نظران و برنامه ریزان شهری کرج و در مجموع رویکرد استفاده شده در این پژوهش در سایر شهرها مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

موانع صوتی, مکان یابی, روش TOPSIS, کرج

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.