بررسی ژنوتیپ های گندم از نظر مقاومت به بلایت فوزاریوم سنبله

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: چهارمین کنگره ملی کشاورزی ارگانیک و مرسوم
  • کد COI اختصاصی: NCOCA04_317
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 532
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رباب پیری

دانشجوی کارشناسی ارشد بیوتکنولوژی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی

امید سفالیان

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی

مهدی داوری

استادیار گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی

علی اصغری

دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی

چکیده

بررسی تاثیر بیماری بلایت فوزاریوم سنبله گندم (Fusarium Head Blight)، برصفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی 5 ژنوتیپ گندم صورت گرفت. پژوهش حاضر بر پایه طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار است. در طول اجرای آزمایش، صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی از قبیل ارتفاع بوته، میزان کلروفیل a، کلروفیل b، کارتنوئید و میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز اندازه گیری و مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت. ژنوتیپ ها به بلایت فوزاریوم سنبله گندم عکس العمل متفاوتی نشان دادند. نتایج نشان داد که صفات ارتفاع بوته، میزان کلروفیل a، کلروفیل b، کارتنوئید و میزان فعالیت انزیم پراکسیداز، به طور معنی داری تحت تاثیر بلایت فوزاریوم سنبله گندم بود. با توجه به نتایج بدست آمده ژنوتیپ شماره 16 از نظر ارتفاع بوته، میزان کلروفیل a، کلروفیل b، کارتنوئید و فعالیت آنزیم پراکسیداز بیشتر، تحمل بهتری به بیماری فوزاریوم سنبله گندم نسبت به بقیه ژنوتیپ ها داشت. به طور کلی با توجه به نتایج، ژنوتیپ شماره 16 می تواند به عنوان ژنوتیپ مقاوم در برابر بیماری بلایت فوزاریوم سنبله باشد. انتخاب بر اساس صفات مرتبط با مقاومت ممکن است به عنوان یک روش اصلاحی قوی در گیاهان برای مقابله با بیماری های گیاهی باشد.

کلیدواژه ها

گندم، بلایت فوزاریوم سنبله، مکانیسم های مقاومت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.