مداخله مقامات ارشد درصحنه حوادث و بلایا: فرصت یا تهدید یک مطالعه کیفی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: نهمین کنگره بین المللی سلامت در حوادث و بلایا
  • کد COI اختصاصی: ICHED09_264
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 461
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی نصیری

پزشک و دستیار تخصصی سلامت در بلایا و فوریتها، دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران

حمیدرضا خانکه

فوق دکتری سلامت در حوادث و بلایا، استاد مرکز تحقیقات سلامت در حوادث و بلایای دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران

محمد حیدری

دکتری تخصصی سلامت در بلایا و فوریتها، استادیار دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، چهارمحال بختیاری، ایران

آیدین آرین خصال

دکتری تخصصی سیاستگذاری سلامت، دانشیار دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران

چکیده

زمینه و هدف: حضور مقامات ارشد درصحنه حوادث مهم، پدیده رایجی است که توامان میتواند آثار مفید و یا مضری در پی داشته باشد. این مطالعه بر آن است تا این پدیده را در شرایط ایران، به عنوان یک کشور پرحادثه و بلاخیز، مورد بررسی قرار دهد.روش کار: این مطالعه دارای رویکرد کیفی و روش شناسی نظریه بسترزاد )گراندد تئوری( است. مشارکت کنندگان در مطالعه 28 نفر از کسانی بودند که به هر نحو دارای تجارب دست اول در مدیریت میدانی حوادث و بلایا بودند و از طریق نمونه گیری با رویکرد هدفمند و به روش حداکثر تنوع انتخاب شدند و در ادامه نمونه گیری به روش نظری تا دستیابی به اشباع داده ها ادامه یافت. داده های جمع آوری شده از طرق مصاحبه های عمیق بدون ساختار، مشاهدات، تصاویر و اسناد مرتبط به روش مقایسه مداوم )توصیه شده توسط کوربین و اشتراوس )2015 تحلیل شدند.یافته ها:در ایران، مقامات برجسته به شش دلیل اغلب از صحنه بلایا و حوادث مهم بازدید میکنند. این دلایل عبارتاند از: نگرانی از پاسخ محلی، دستور سازمانی، نقش رسانه، فشار سیاسی - اجتماعی، ناآگاهی، و واکنشهای هیجانی. این حضور میتواند حمایتی یا مخرب باشد. راه حلهای ارائه شده برای بهبود این بازدیدها عبارت اند از: تدوین پروتکل و آموزش مقامات، خوداتکایی، حضور تاخیری و کوتاه، حضور غیرمداخله ای و همدلانه.نتیجه گیری: حضور مقامات ارشد درصحنه بلایا و حوادث مهم در ایران، اغلب اجتناب ناپذیر است و میتواند اثرات مثبت و منفی در پی داشته باشد. این حضور باید مدیریت شده، پروتکل محور، همراه با آموزش مدیران و با در نظر گرفتن شرایط فرماندهان محلی حادثه باشد تا تهدیدات را به فرصت تبدیل کند. همچنین، اصحاب رسانه باید بیاموزند که از تبلیغ حضور مقامات درصحنه حوادث و بلایا بپرهیزند.

کلیدواژه ها

مقامات ارشد، مدیریت حوادث و بلایا، صحنه حادثه، مطالعه کیفی، ایران

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.