مروری بر کاربردهای نانوالیاف الکتروریسی شده در بسته بندی مواد غذایی

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه علوم و فنون بسته بندی، دوره: 6، شماره: 24
  • کد COI اختصاصی: JR_STP-6-24_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 498
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ساناز اصلاح

دانشگاه گیلان، رشت

مهدی نوری

نساجی دانشگاه گیلان، رشت

چکیده

بسته­بندی مواد غذایی نقش مهمی را در حفاظت از ماده غذایی در طی فرآیندهای تولید، کنترل، ذخیره­سازی، نقل و انتقال و در نهایت تحویل آن به مشتری ایفا می­کند. نوآوری در صنایع بسته­بندی­ مواد غذایی، موجب بهبود کیفیت و مشتری­پسند شدن بسته­بندی­ها، زیست­تخریب­پذیر شدن آن­ها و ایجاد خصوصیاتی از این قبیل گردیده است. امروزه فناوری نانو در صنایع غذایی، کاربردهای بسیاری از جمله: در زمینه کپسوله کردن و تحویل مواد در سایت­های هدف، وارد کردن نانوذرات ضد­باکتری به درون ماده غذایی، تشخیص آلاینده­ها، بهبود فرآیند ذخیره­سازی ماده غذایی و غیره یافته است. بسته­بندی­های مواد غذایی نانو به علت افزایش خاصیت محافظتی بسته­بندی، باعث افزایش سلامت ماده غذایی شده و مصرف­کننده را از فساد و آلوده شدن ماده غذایی مطلع کرده و حتی در بعضی از موارد، برای افزایش طول عمر ماده غذایی درون بسته­بندی نگهدارنده­هایی را منتشر می­کنند. الکتروریسی یکی از روش های ساخت مواد با ساختار نانو بوده که با به کارگیری نیروهای الکترواستاتیک به یک روش ساده برای تولید الیاف پلیمری، سرامیکی و کامپوزیتی با محدوده قطری میکرومتر تا نانومتر مبدل شده است. لایه­های حاصله از نانوالیاف الکتروریسی شده دارای خصوصیات منحصر به فردی مانند سطح مخصوص و تخلخل بالا دارند که زمینه استفاده  آن­ها را در کاربردهای مختلف از جمله صنایع بسته­بندی مواد غذایی، فراهم می­آورد. از این­رو الکتروریسی یک روش نویدبخش برای تولید مواد بسته­بندی فعال و هوشمند برای مواد غذایی محسوب می­شود. در این مقاله، به طور مختصر به پیشرفت­های صورت گرفته در زمینه به کارگیری نانوالیاف الکتروریسی شده در صنایع بسته­بندی مواد غذایی پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

الکتروریسی, نانوالیاف, مواد بسته بندی, بسته بندی فعال, بسته بندی هوشمند

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.