اپوخه در نقاشی

  • سال انتشار: 1398
  • محل انتشار: کنگره ملی تازه یافته ها در علوم انسانی
  • کد COI اختصاصی: HUMAN05_044
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1005
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شیدا نصیری

کارشناس ارشد،گروه پژوهش هنر، دانشکده پژوهش های عالی هنر و کارآفرینی، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران

مرضیه پیراوی ونک

دانشیار گروه پژوهش هنر، دانشکده پژوهش های عالی هنر و کارآفرینی، دانشگاه هنر اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

جنبش پدیدارشناسی به عنوان یک جنبش فکری و فلسفی با مفهوم اپوخه هوسرل هویت یافت و سپس تر با پرسش هایدگر از هستی و مفهوم تن آگاه مرلوپونتی تکمیل گشت. این جنبش با شعار بازگشت به خود چیزها انسان مدرن را دعوت می نماید تا در مواجهه با پدیدارها تمامی پیش داوری ها و دانسته های پیشین خود را لختی به حالت تعلیق درآورد واجازه دهد خود پدیده زبان بگشاید و خویش را عیان سازد. عصر مدرن بشر را تا سر حد غرق شدن در دریای فرمول ها و قواعد علمی تغییرناپذیر فرو برده است که این امر حاصل ایدهی دکارتی امتداد اجسام بوده است؛ حال آنکه پدیدارشناسی، انسان را به نگریستن بی واسطه به عالم فرا می خواند، نگاهی که هیچ فرمولی آن را محدود نکرده است؛ نگاهی کودکانه و درعینحال تیزبینانه که با ذکاوت خاصی خود را از گرفتار آمدن در دام پوزیتیویسم در امان نگاه می دارد. پدیدارشناسان به ویژه مرلوپونتی با الهام از مفهوم اپوخه، برای تصریح آراء خود به عالم هنر و نقاشی امپرسیونیستی متوسل می شوند و این هنر را همان عرصه ای می یابند که در آن هنرمند نه تنها خود از قید قواعد از پیش تعیین شده و چارچوب های تثبیت یافته، رها می گردد بلکه مخاطب را نیز به همراه خود به دیدار عالم ناب پدیدارها و تجربه ی خام طبیعت می برد. هنر امپرسیونیستی از جهت آزادی نقاش در به تصویر کشیدن عالم پدیدارها بسیار با آراء فیلسوفان پدیدارشناس موافق افتاد. در مقاله ی پیش رو از رهگذر چند نقاشی امپرسیونیستی مفهوم اپوخه تصریح می گردد تا از عمق نگرش پدیدارشناسی در حوزهی هنر پرده برداشته شود

کلیدواژه ها

پدیدارشناسی، اپوخه، مرلوپونتی، نقاشی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.