سونامی اقیانوس هند، اثرات مخرب آن و فعالیت های بین المللی برای توسعه سیستم اعلام خطر سونامی در اقیانوس هند

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: هفتمین همایش بین المللی سواحل، بنادر و سازه های دریایی
  • کد COI اختصاصی: ICOPMAS07_150
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 14901
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ناصر حاجی زاده ذاکر

چکیده

سونامی اقیانوس هند که در 26 دسامبر 2004 میلادی اتفاق افتاد به غنوان پر تلفات ترین بلای طبیعی دریایی در تاریخ مدرن شناخته شده است. این سونامی در اثر زلزله ای به بزرگی 9، بزرگترین زلزله از سال 1964، به وقوع پیوست. این زلزله موجب لغزش زمین به میزان حدود 15 متر در طول حدود 1200 کیلومتر گسل شد و حرکت ناگهانی عمودی بستر دریا به میزان چندین متر در زمان زلزله موجب جابجایی احجامی عظیم از آب و ایجاد امواج سونامی گردید. امواج سونامی پس از وقوع زلزله در جهت شرق- غرب حرکت نموده و در فاصله زمانی از 15 دقیقه (اندونزی) تا 7 ساعت ( سومالی) به خشکی برخورد نمودند. سریلانکا و شرق هند 90 تا 120 دقیقه پس از وقوع زلزله با برخورد امواج سونامی روبرو شدند. تایلند نیز حدود 2 ساعت پس از وقوع زلزله با سونامی روبرو شد. . ماکزیمم ارتفاع موج سونامی در هند 4 متر، در سریلانکا 11 متر و در اندونزی 35 متر مشاهده گردید. امواج سونامی پس از برخورد با ساحل در بسیاری از موارد تا 2 کیلومتر به داخل خشکی نفوذ نموده و موجب مرگ و ناپدید شدن 230 هزار نفر گردیدند و بیش از یک میلیون نفر را بی خانمان نمودند. در اثر وقوع سونامی محیط زیست و اکوسیستم های دریایی تحث اثرات مخرب ناشی از برخورد موج سونامی واقع و پدیده های فرسایش ساحل، تخریب مرجان های دریایی، علف های دریایی و جنگل های حرا مشاهده گردید. با وجود اختلاف زمانی چندین ساعته بین وقوع زلزله و برخورد امواج سونامی با ساحل، تقریبا تمام قربانیان حادثه بدون هیچگونه اطلاع قبلی با موج برخورد نمودند. هیچگونه سیستم اعلام خطر سونامی در اقیانوس هند وجود نداشت تا سونامی را تشخیص داده و وقوع آن را به مردم اطلاع دهد. پس از وقوع سونامی اقیانوس هند، جامعه جهانی ایجاد سیستم اعلام خطر سونامی اقیانوس هند را در دستور کار خود قرار داد و کمیسیون بین الدول اقیانوس شناسی(Intergovernmental Oceanographic Commission, IOC) بعنوان محور ایجاد سیستم اعلام خطر سونامی اقیانوس هند انتخاب گردید .IOC طی یک برنامه فشرده طراحی و اجرای سیستم اعلام خطر سونامی اقیانوس هند را با کمک سایر سازمان های بین المللی زیربط پیگیری نموده است و اقدامات انجام شده در این زمینه موجب شکل گیری تدریجی سیستم اعلام خطر سونامی اقیانوس هند شده است. در این مقاله خصوصیات سونامی اقیانوس هند و اثرات مخرب آن و فعالیت های بین المللی برای توسعه سیستم اعلام خطر سونامی اقیانوس هند ارائه می گردد.

کلیدواژه ها

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.