بررسی میزان مواجهه شغلی کارکنان آزمایشگاه با ترکیباتBTEX در انبار نفت منطقه قزوین

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: چهارمین همایش و نمایشگاه تخصصی مهندسی محیط زیست
  • کد COI اختصاصی: CEE04_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1957
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نبی اله منصوری

عضو هئیت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

فریده عنابی

عضو هئیت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

تورج دانا

دکتری محیط زیست، مسئول HSE شرکت نفت فلات قاره ایران

علی عزیزاسیایی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی محیط زیست

چکیده

امروزه آزمایشگاه های مواد شیمیایی به عنوان مراکز علمی، تحقیقاتی، آموزشی و کنترل کیفیت محصولات در اکثر صنایع بالاخص صنعت نفت، مشغول به فعالیت می باشند. با توجه به اینکه غالب فعالیتها و آزمایشهای صورت گرفته در این آزمایشگاه ها مربوط به مواد سمی، خورنده و خطرناک می باشند؛ رعایت الزامات و موارد ایمنی، بهداشتی و زیست محیطی جهت حفظ امنیت و سلامت کارکنان و همچنین جلوگیری از آلودگی محیط زیست، امری واجب و ضروری است. در این تحقیق به بررسی میزان مواجهه شغلی کارکنان آزمایشگاه کنترل کیفیت انبار نفت شرکت ملی پخش فراورده های نفتی منطقه قزوین با ترکیبات آلاینده نفتی، شامل چهار ترکیب عمده؛ بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و زایلن (BTEX) که به عنوان اندیکاتور آلاینده های هیدروکربنی شناخته می شوند، پرداخته شده است. نمونه برداری به صورت محیطی(از محیط آزمایشگاه) و بصورت فردی(از منطقه تنفسی کارکنان آزمایشگاه) انجام گرفت. روش نمونه برداری و سنجش ترکیبات BTEX به روش انستیتوی ملی بهداشت حرفه ای و ایمنی آمریکا NIOSH شماره 1501 (هیدروکربنهای آروماتیک) صورت پذیرفت. در این روش بخارات ترکیبات BTEX روی لوله های جاذب حاوی کربن فعال( پوست نارگیل) جمع آوری و با دی سولفید کربن بازیافت و سپس با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی دارای آشکار ساز یونیزاسیون شعله ای، تجزیه و تعیین مقدار گردید. نتایج بدست آمده با مقادیر استاندارد AOE مقایسه و با حد تراکم مجاز مخلوط گازها (TLVm) به دلیل دارا بودن خواص فیزیولوژیک یکسان این ترکیبات، ارزیابی گردید. این بررسی نشان داد، میزان آلودگی هوای داخل آزمایشگاه و تماس شغلی کارکنان آزمایشگاه کنترل کیفیت پایین تر از حد مجاز بوده (TLVm< 1) و با توجه به شرایط موجود خطری سلامت کارکنان آزمایشگاه را تهدید نمی نماید.

کلیدواژه ها

آزمایشگاه، انبار نفت، مواجهه شغلی، BTEX ، ارزیابی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.