بررسی علل مهاجرپذیری روستاهای حاشیه شهر مشهد

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: دومین همایش ملی چشم انداز توسعه پایدار روستایی ایران
  • کد COI اختصاصی: IAGRP02_039
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 948
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمداله سجاسی قیداری

استادیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

زهرا سعادتی

کارشناس جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

مریم عباس زاده

کارشناس جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه فردوسی مشهد ، مشهد، ایران

چکیده

در سال های اخیر علاوه بر مهاجرت هایی که از روستا به شهر و از شهرهای کوچک به شهرهای بزرگ صورت می گیرد در طی دهه های اخیر جریان وارونه ای از مهاجرت در غالب مهاجرت از شهرها به نواحی روستایی شکل گرفته است که با عنوان مهاجرت بازگشتی و مهاجرت معکوس مطرح می شود. هدف از تحقیق حاضر بررسی و تحلیل علل مهاجرپذیری روستاهای حاشیه شهر مشهد در استان خراسان رضوی می باشد روش تحقیق حاضر، به صورت توصیفی – تحلیلی و واحد تحلیل، روستاهای شهرستان مشهد می باشد. به منظور انجام تحلیل، از آزمون تی استیودنت، آزمون کراس تبل، همبستگی اسپیرمن و تحلیل عاملی در نرم افزار SPSS و جهت ترسیم نقشه از نرم افزار ARC GIS استفاده شده است. و در نحوه جمع آوری داده ها، از روش کتابخانه ای و رجوع به مقالات و فصل نامه های علمی- پژوهشی و همچنین استفاده از روش های مشاهده میدانی در غالب پرسشنامه و مصاحبه استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه ی جمعیت ساکن در روستاهای دهستان تبادکان و طوس تشکیل می دهند و حجم نمونه براساس فرمول کوکران 93 نفر تعیین شده است. در نهایت با توجه به بررسی های صورت گرفته در مهاجرت پذیری روستاهای مورد مطالعه عوامل اجتماعی، اقتصادی و محیطی به ترتیب در روستا و شهر بیشترین تاثیر گذاری را داشته اند و بیشترین عواملی که باعث مهاجرت پذیری روستاها شده است قیمت پایین زمین، اجاره بهای پایین مسکن و قیمت پایین مسکن بوده است. علاوه بر آن، گرانی زمین و مسکن در شهر و آلودگی هوا و غیره از جمله عوامل مهاجرت به روستا می باشد. نیز نزدیکی به شهر و بهره گیری از امکانات آن، بهره گیری از هوای سالم روستا و وجود آرامش و امنیت بیشتر در آن، از جمله دلایل تاثیر گذار بر مهاجرت پذیری روستاهای مورد مطالعه بوده است.

کلیدواژه ها

مهاجرت روستایی، مهاجرپذیری، حاشیه شهری، توسعه روستایی.

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.